Статья. Особенности оформления прав на земельные участки после 1 января 2013 года

Усі питання щодо державної реєстрації ДА і т.д.
Правила форуму
Будьте уважними! Перед створенням теми перечитайте Правила форуму і ще раз перевірте, чи дана тема не існує. Теми, які дублюють інші, видаляються без попередження! Повідомлення, які містять не прихований адрес E-mail, видаляються без попередження!
Bibop
Спец
Спец
Репутація: 0

Повідомлення Bibop »

Сергiй64 написав:
Ні одної ділянки, на яку видано державні акти , там немає.
Так це ж і є головна фішка року! Про це ж і говорять деякі вітчизняні юристи, що розуміють де вони живуть та працюють. Ми, напевно, ще почуємо про випадки реєстрації прав на земельні ділянки за принципом "хто перший встав, того і тапки". З Новим 2013 Роком, Шановні Форумчани!
torez
Спец
Спец
Репутація: 52
Область: Київська
Місце роботи: Інше

Повідомлення torez »

В Донецкой области регистрационная служба сегодня отказалась регистрировать доп. соглашение к договору аренды земли от 2011 г., у них мол, такая фунукция не прописана в инструкциях. Кто может, подскажите, пожалуйста, как быть?
Streit
Спец
Спец
Область: Донецька

Повідомлення Streit »

torez писав:В Донецкой области регистрационная служба сегодня отказалась регистрировать доп. соглашение к договору аренды земли от 2011 г., у них мол, такая фунукция не прописана в инструкциях. Кто может, подскажите, пожалуйста, как быть?
У нас буквально сегодня была такая угода. Отнесли в раду на подпись (а внизу, как водится, оставили поля для регистрации). В раде почитали это все и сказали - регистрационные поля вычеркнуть. Что мы и сделали. Таким образом, дод. угода не будет подлежать регистрации (ибо САМ договор уже зарегистрирован ранее).
Alexxp
Спец
Спец
Репутація: 423

Повідомлення Alexxp »

Якщо в кого є методичні рекомендації Мінюсту щодо реєстрації прав (в тому числі прав на землю) та обмежень в електронному вигляді викиньте на форум.
В реєстраторів юстиції є тільки паперова форма.
Volodar
Спец
Спец
Репутація: 53
Область: Житомирська

Повідомлення Volodar »

Alexxp писав:Якщо в кого є методичні рекомендації Мінюсту щодо реєстрації прав (в тому числі прав на землю) та обмежень в електронному вигляді викиньте на форум.В реєстраторів юстиції є тільки паперова форма
Подивіться тут, може воно?
http://www.drsu.gov.ua/show/10050
Alexxp
Спец
Спец
Репутація: 423

Повідомлення Alexxp »

Volodar писав:Подивіться тут, може воно?http://www.drsu.gov.ua/show/10050
Оно самоє.
Ось у кого можна повчитись писати методичні рекомендації (від аналізу зем. реформи до уточнень і переліків документів, які подаються до заяви)
http://www.drsu.gov.ua/show/10067
Spoiler
Інститут права приватної власності на землю був введений в Україні у 1992 році. Втім за часів проведення в Україні земельної реформи форми державних актів на право власності на земельну ділянку неодноразово змінювались. Крім того, в Україні мала місце практика, за якої під час дії одного нормативно-правового акту, що встановлював певну форму державного акта, такі документи могли видаватися у формі, що була затверджена нормативно-правовим актом, який втратив чинність. За певних обставин держава надавала таким документам легітимності.
1.1. Постановою Верховної Ради Української РСР від 27.03.1991 № 889-XII «Про форми державних актів на право володіння і користування землею і Положення про порядок надання і вилучення земельних ділянок» було затверджено, зокрема форми державних актів:
- на право довічного успадкованого володіння землею;
- на право постійного володіння землею.

Земельний кодекс УРСР від 18.12.1990 № 561-XII, на виконання статей 17 і 23 якого було затверджено форми вказаних державних актів, не передбачав можливості передачі земельних ділянок у приватну власність як фізичним, так і юридичним особам: земельні ділянки надавалися лише у володіння і користування. Державні акти на право довічного успадкованого володіння землею та на право постійного володіння землею не давали змоги укладати будь-які правочини з земельними ділянками, права на які посвідчувалися цими документами.
1.2. Законом України «Про форми власності на землю» з 30.01.1992 запроваджено в Україні поряд з державною – колективну і приватну форми власності на землю.
Частиною другою статті 17 Земельного кодексу УРСР від 18.12.1990 № 561-XII (в редакції Закону України від 13.03.1992 № 2196-XII) передбачалося, що власники земельних ділянок, переданих їм Радою народних депутатів, не вправі протягом шести років з часу набуття права власності продавати або іншими способами відчужувати належну їм земельну ділянку, крім передачі її у спадщину або Раді народних депутатів на тих же умовах, на яких вона була їм передана.
При цьому, частиною четвертою статті 18 Кодексу було встановлено, що договір купівлі-продажу земельної ділянки і документ про оплату вартості землі є підставою для відведення земельної ділянки в натурі (на місцевості) і видачі державного акта на право власності.
Постановою Верховної Ради Української РСР від 13.03.1992 № 2201-XII «Про форми державних актів на право власності на землю і право постійного користування землею» було затверджено форми державних актів:
- на право колективної власності на землю;
- на право приватної власності на землю.
Постановою Кабінету Міністрів України від 02.04.2002 № 449 «Про затвердження форм державного акта на право власності на земельну ділянку та державного акта на право постійного користування земельною ділянкою» (із відповідними змінами) встановлено, що раніше видані (до набрання чинності цією постановою) державні акти на право приватної власності на землю, державні акти на право власності на землю залишаються чинними і підлягають заміні у разі добровільного звернення громадян або юридичних осіб.
Отже державні акти на право приватної власності на землю, видані у період дії Постанови ВРУ № 2201 (з 23.06.1992 по 08.01.2004), є чинними правовстановлювальними документами, що підтверджують права власності на земельні ділянки
http://www.drsu.gov.ua/show/10062
http://www.drsu.gov.ua/show/10061
http://www.drsu.gov.ua/show/10055
http://www.drsu.gov.ua/show/10051
http://www.drsu.gov.ua/file/10064
ПС
А для того щоб користуватись такими рекомендаціями на місцях повино бути чоловік 10-20 реєстраторів або один геній як мінімум кандидат або доктор наук з права, бо один у цьому гамузі застрелиться morgny
Востаннє редагувалось 05 січня 2013 00:07 користувачем Alexxp, всього редагувалось 1 раз.
Сергiй64
Спец
Спец
Репутація: 68
Область: Вінницька
Місце роботи: Приватні проектні організації

Повідомлення Сергiй64 »

torez писав:В Донецкой области регистрационная служба сегодня отказалась регистрировать доп. соглашение к договору аренды земли от 2011 г., у них мол, такая фунукция не прописана в инструкциях. Кто может, подскажите, пожалуйста, как быть?
1.Переконайтесь, що ділянки зареєстровані в державному земельному кадастрі. Це Вам скаже кадастровий реєстратор.
2.Якщо ні - реєструйте через технічку. (Акти ж є?)
3.Оскільки право оренди є похідне від права власності, йдете до реєстраційної служби і реєструєте право на земельну ділянку. Оскільки ніде не написано, що якщо в людини є зареєстрований державний акт, то це автоматично означає, що право власності зареєстроване теж, я думаю, що заставлять реєструвати все з чистого листа.
4. Берете договора оренди ідете в рестраційну службу і реєструєте право оренди.(саме так - право, а не договора). Тут не раджу тягнути, бо можете спізнитись. Хтось може перший зареєструвати. А договора зробити, Ви самі знаєте, не проблема. Сам бачив по три договора на одну ділянку в різних орендарів.
5. Якщо встигли перші Ви, берете додаткові угоди йдете у реєстраційну службу і вносите зміни до інформації щодо зареєстрованого права оренди.
Така функція в них є.
Ось такий алгоритм. Право власності може зареєструвати тільки власник або особа з дорученням. Право оренди може зареєструвати орендар. Успіхів Вам.
І взагалі
Право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.
це
З А К О Н У К Р А Ї Н И
Про оренду землі
. це стаття 6. Ще з лютого 2010 року. Договорів оренди ще відтоді ніхто не повинен був реєструвати. Тільки право оренди.

Додано через 14 годин 3 хвилини 15 секунд:
І ще одне. Якщо якийсь арендар думає, що якщо він має доовори оренди , які зареєстровані після лютого 2010 року, то він вже й "взяв бога за бороду", то це велика помилка. Ці договора нічого не варті, поки право оренди не буде зареєстроване. Ви просто маєте дуже дорогу купу паперу.
Востаннє редагувалось 08 січня 2013 00:18 користувачем Сергiй64, всього редагувалось 1 раз.
Nikonin
Спец
Спец
Область: Запорізька
Контактна інформація:

Повідомлення Nikonin »

Сергiй64 писав:При чому, оскільки це вид обмеження
Вибачте, шановний, але давно у вас оренда - це ОБМЕЖЕННЯ? morgny
Воно все життя (і за старого, і за нового ЦК) було іншим речовим правом, тому, ні за яких обставин (законних Krutelyk ) таке право не може бути зареєстроване не за місцем знаходження об"єкта нерухомого майна.
А з приводу реєстрації додаткових угод - вам правильно відмовили, бо яке питання - така і відповідь.
Алгоритм наступний:
Сергiй64 писав:я думаю, що заставлять реєструвати все з чистого листа.
1) реєструєте право власності (це основна проблема, бо пайщики не хочуть іти навіть до сільради, щоб зареєструвати довіреність, а про те, щоб видати на руки комусь держ.акт, я взагалі мовчу). Реєструвати право власності у новому реєстрі ОБОВ"ЯЗКОВО, бо без нього не буде і оренди Banned
2) реєструєте інше речове право - оренду земельної ділянки. Ви правильно зауважили, що реєструється саме ПРАВО, тому реєстратору має бути по боку, чи то є договір оренди основний, чи там додатки. Ніяких змін вносити не треба (принаймні, попервах), зареєструйте все в такому стані, як є зараз, та встановлено і договором, і додаитковими угодами. Все. Написать - коротко, а реєстрація така розтягнеться на місяць, якщо не більше Nenayu
zlenka
Область: Миколаївська
Місце роботи: Не маю відношення до землевпорядкування

Оформлення спадщини у 2013

Повідомлення zlenka »

Доброго дня! Об"єднаю два питання в одній темі. Я оформляю земельну ділянку у спадщину за заповітом. Померлий бітько мав держакт, отриманий у квітні 2004 р. (зеленого кольору з 12-значним реєстраційним номером і визначеним кадастровим номером). Коли звернулася до місцевого Держкомзему за Витягом з поземельної книги, сказали, що треба вносити дані до реєстру (в єлектронному вигляді), а для цього - виготовляти технічну документацію по відновленню меж. Швиденько взяли з мене кошти (готівкою), потім без мого відома підписали договір на виготовлення тех.док., потім швиденько все це "виготовили" - просто скопіювали з документації, яка зберігається в архіві. Навіть підписали за мене акт про передачу межових знаків, який у мене вже був, звичайно, ще з моменту видачі акта. Аж пізніше я з"ясувала, що просто підійшла не до держреєстратора, який повинен видавати витяги або відмовляти у їх видачі, а мене "люб"язно зустріла" начальник відділу ДЗК, яка до витягів жодного відношення не має.
І ось, мою ділянку, яка давно була внесена в реєстр, вносять знову - на попереднього (померлого) власника, заново реєструють як нову ділянку, "присвоюють" кадастровий номер... тобто я вже нікому нічого не зможу довести, адже зміни зроблено в електронному вигляді. Ще й тягнуть з цим усим, і я не встигаю оформити перехід права власності до 2013 р. (з червня 2012!!!).

Звідси питання: чи можна за запитом отримати інформацію про зміни, які вносились до реєстру щодо земельної ділянки? Чи збережено в реєстрі дату реальної (першої) реєстрації (відкриття Поземельної книги)?

І друге питання: я не встигла навіть отримати свідоцтво про право на спадщину, тим більше оформити перехід права власності. Тепер яким чином це відбувається в моєму випадку? Нотаріус видає свідоцтво, ставить відмітку на акті і....? Видає витяг з реєстру майнових прав? А далі? Йду до держкомзему дляя внесення змін до Поземельної книги на нового власника? Цікаво, скільки ще з мене "здеруть"? А найцікавіше, що я платила за всі платні послуги в дзк, послуги не надали до вступу в дію постанови про скасування деяких платних послуг, когшти повертати відмовляються, а тепер знову все по колу....Я ЛЮБЛЮ СВОЮ КРАЇНУ І СВІЙ УРЯД.....
Шарлотта
Спец
Спец
Область: Одеська

Повідомлення Шарлотта »

таке питання - що має бути з тими державними актами, які вже надруковані та підписані, але не встигли зареєструвати? І що має бути з тими людьми (а саме - що їм робити), які роками приватизували свої ділянки, нарешті дійшли до кінцевого етапу так би мовити - і тут на тобі. як далі має це все відбуватися.
Eugene
Молодший спец :)
Область: Луганська

Повідомлення Eugene »

На селекторі підіймалося це питання. Невидани державні акти, незаповнені бланки державних актів підлягають інвентаризації та скасуванню.
А що стосується решти - все проходитиме за новою процедурою.
afsen
Спец
Спец
Область: АР Крим

Повідомлення afsen »

Есть вопрос:

Проект изменения целевого назначения части приусадебного участка.

Был госакт на приусадебный участок, на части меняется целевое назначение.
Разработан проект. Присвоены 2 кадастровых номера. Согласовано на Комиссии. В конце 2012 утверждено на сессии местного совета.

По старому осталось подать регистрацию 2 новых участков и получения 2 госактов.

Как действовать теперь? Подавать в территор орган Госкомзема или в Регистрационную службу?

Что делать со старым бланком? Сдавать вместе документацией?
Oleg
Спец
Спец
Репутація: 82
Область: Волинська

Повідомлення Oleg »

silverds90 писав:Невидані державні акти
Це ж додуматись тільки! Слухав я ту селекторну.. Усе підписано - залишилось зареєструвати і видати людині - ні, не діждетесь - на інвентаризацію і списати. А людині, по новому, кола пекла проходити.. Що у нас за дибілізм такий...
Шарлотта
Спец
Спец
Область: Одеська

Повідомлення Шарлотта »

Admin писав:Це ж додуматись тільки! Слухав я ту селекторну.. Усе підписано - залишилось зареєструвати і видати людині - ні, не діждетесь - на інвентаризацію і списати. А людині, по новому, кола пекла проходити.. Що у нас за дибілізм такий...
це якесь знущання над людьми. і де те спрощення, про яке вони так кричать?
мої батьки ні як не можуть отримати той злополучний держакт - спочатку повернули - неправильно написана заява, потім поїхали отримувати держакт - невірно вказаний код ідентифікаційний в держакті, повернули на заміну бланка, - 2 роки міняли той бланк - і тут вже нарешті все готово, надрукували, підписали - і таке покращення.
Eugene

Повідомлення Eugene »

Admin писав:Це ж додуматись тільки! Слухав я ту селекторну.. Усе підписано - залишилось зареєструвати і видати людині - ні, не діждетесь - на інвентаризацію і списати. А людині, по новому, кола пекла проходити.. Що у нас за дибілізм такий...
На мій погляд, треба було розробити перехідні положення, згідно з якими довидавати роздруковані ДА принаймні протягом 2-3 місяців.
Hlopec
Вже не початківець
Вже не початківець

Повідомлення Hlopec »

С одной стороны дебилизм- согласен. Но когда эти люди по пол года, а то и больше не приходят за уже готовыми государственными актами- как такое можно назвать!!! Или за 4 дня до Нового года приносят документы на регистрацию государственного акта, а решение ОМС об утверждении выдано еще в сентябре.... В общем все хороши!!!
Вопрос по существу)) Кадастровые номера определили до 2013г, теперь при подаче на регистрацию земельного участка необходимо будет новые присваивать или остануться прежние(по Киевскому семинару 27.12 в программе НКС небыло возможности вручную вводить кад номера)?
Eugene

Повідомлення Eugene »

Hlopec писав:будет новые присваивать или остануться прежние
Эти номера были же в ПРС, поэтому со временем (по заявлению Киева) они перекочуют в НКРС. При этом добавится возможность вносить "исторические" записи.
Hlopec
Вже не початківець
Вже не початківець

Повідомлення Hlopec »

А как же тогда, согласно Постановлению 1051 п.2:
кадастрові номери земельним ділянкам на підставі відповідних заяв замовників документації із землеустрою або уповноважених ними осіб не визначені або визначені, але не присвоєні, такі кадастрові номери присвоюються земельним ділянкам відповідно до Порядку
Alrutkov

Повідомлення Alrutkov »

silverds90 писав:На мій погляд, треба було розробити перехідні положення, згідно з якими довидавати роздруковані ДА принаймні протягом 2-3 місяців.
Можно все сделать гораздо проще, не выданные госакты аннулировать, на руках остается утвержденная техничка (проект). По сути решение совета об утверждении технички (проекта) является основанием для регистрации права собственности на земельный участок. Заказчик идет и регистрирует свое право в реесте недвижимого имущества, с получением соответствующего "Витяга на право властності".
Lida.Liskovskaya

Повідомлення Lida.Liskovskaya »

Доброго дня. А чи знає хтось як буде відбуватись реєстрація договорів оренди земельних ділянок з ТОВ, СФГ та ПП??? Та хто і яким чином буде відбуватись реєстрація???
сектор
Вже не початківець
Вже не початківець
Область: Київська

Повідомлення сектор »

Alrutkov писав:Заказчик идет и регистрирует свое право в реесте недвижимого имущества, с получением соответствующего "Витяга на право властності".
и платит еще 249 грн.
Alrutkov

Повідомлення Alrutkov »

сектор писав:и платит еще 249 грн.
К сожалению, да. Но невыданные госакты бесплатно тоже никто не зарегистрирует, т.к. реестр по сути уже передали другой организации, плюс еще нужно разработать механизм по которому эти госакты будут регистрироваться в новом реестре. Предлагаемый мной способ гораздо проще в реализации и намного дешевле,чем если все делать по новому.
Bibop
Спец
Спец

Повідомлення Bibop »

zlenka,
спробую Вам відповісти, адже чинна схема роботи покищо працює, відверто кажучі, головним чином в тестовому режимі. Вам треба отримати в тероргані Дерземагенства на Вашу ділянку витяг з державного земельного кадастру (форма якого ще не затверджена, ні, я був неправий, затверджена Постанова КМУ 1051 за 2012 рік) . Із цим витягом йти до нотаріуса і оформлювати у нього свідоцтво про право на спадщину і витяг з держреєстру про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку. Це все. Йти більше нікуди не потрібно. Держакт у Вас нотаріус вилучить. Начебто ось так у першому наближенні.

Щодо запитів. То ці запити Ви можете подати не раніше оформлення за Вами права на землю. А до цього Ви до земельної ділянки відношення не маєте.

P.s. Досвідченіші форумчанє нехай поправлять, якщо щось написав не так.
Востаннє редагувалось 10 січня 2013 19:47 користувачем Bibop, всього редагувалось 1 раз.
Nikonin
Спец
Спец
Область: Запорізька
Контактна інформація:

Повідомлення Nikonin »

Bibop писав:Вам треба отримати в тероргані Дерземагенства на Вашу ділянку витяг з державного земельного кадастру
Не треба такого робити, бо, якщо державний акт видано, і він містить кадастровий номер, то державному реєстратору (нотаріус ним є також) потрібний лише такий акт і нормативка. Плюс паспорт, код, але це все і так зрозуміло.
Витяг з ДЗК потрібен лише щодо новосформованих або тих, де немає кадастрового номера
http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/703-2011-п/page
teo
Вже не початківець
Вже не початківець
Область: Херсонська

Повідомлення teo »

Bibop »
Якщо хтось з форумчан знає з приводу держреєстрації права власності на земельну ділянку (первісна приватизація) з 01.01.2013
------Выглядит процедура следующим образом. После формирования участка и предоставления данных в Укргосреестр вы получите свидетельство о праве собственности. Укргосреестр будет функционировать чаще всего по месторасположению местного управления Минюста. Он же заменит и БТИ в вопросе регистрации прав на квартиры, здания и прочие объекты недвижимости, отличные от земельных участков.

Ключевым элементом во всех этих нововведениях станет взаимодействие кадастра, Укргосреестра и нотариусов. Все стороны получат доступ к единым данным об объекте, правах на него, ограничениях его использования или распоряжения им. В идеале это должно упростить процедуры регистрации, сделать их оперативнее и дешевле.
Востаннє редагувалось 30 травня 2013 14:13 користувачем teo, всього редагувалось 4 разів.
Причина: !!! Користуйтеся кнопкою "ЦИТАТА" (з"являється у верхньому правому кутку повідомлення, коли виділити текст, що треба процитувати) або читайте тут: http://zemres.com/forum/faq.php?mode=bbcode#f4r0
Відповісти