Сторінка 1 з 4

Спільна часткова оренда

Додано: 03 грудня 2010 10:25
4elove4ek
Доброго дня!
Про оренду уже багато написано, та ніде не зустрічав спільну часткову оренду.
Стикнувся з проблемою:
є будівля на яку документи виготовлені окремо на 1 поверх та на підвальне приміщення;
на земельну ділянку укладено договір оренди землі терміном на 49 років, де вказано магазин такий і магазин такий (підвал);
1 поверх продали (оренда земельної ділянки і все майно відноситься до сільпа), покупець виготовив на себе право власності в БТІ, залишається питання землі
оформити право власності на земельну ділянку в оренду 2 власникам ?
мій варіант:
- рада розриває договір оренди на земельну ділянку
- дає дозвіл на складання проекту в-ння в "спільну часткову оренду" (так, як перший повех до половини знаходиться під підвалом)
- затверджуєм та надаєм в оренду одним договором 2-м власникам
щоб було трохи зрозуміло про що іде мова
  Hidden text. You must be registered and have messages: 20

Re: спільна часткова оренда

Додано: 03 грудня 2010 17:05
Bibop
4elove4ek писав:мій варіант:
- рада розриває договір оренди на земельну ділянку
- дає дозвіл на складання проекту в-ння в "спільну часткову оренду" (так, як перший повех до половини знаходиться під підвалом)
- затверджуєм та надаєм в оренду одним договором 2-м власникам
Про це дещо писалося... Ідея полягає в тому, що множинність осіб на стороні орендаря за договором оренди земельної ділянки законом не заборонена.

Проте, поняття "спільна часткова оренда" не зустрічав (в законодавстві не передбачено) і воно якось ріже слух. Тому проект відведення має бути складений мабуть для спільної оренди двома суб'єктами (права на користування землею та розмір орендної плати кожного орендаря можно виписати договором оренди).

P.s. Перший поверх всеж-таки мабуть знаходиться над підвалом... 5+5=? morgny

Re: спільна часткова оренда

Додано: 04 грудня 2010 10:45
Поковба
4elove4ek писав:- рада розриває договір оренди на земельну ділянку
- дає дозвіл на складання проекту в-ння в "спільну часткову оренду" (так, як перший повех до половини знаходиться під підвалом)
- затверджуєм та надаєм в оренду одним договором 2-м власникам
Мені більше подобається:
-дає дозвіл на складання проекту в-ння;
-а вже під час його затвердження - рада розриває договір оренди на земельну ділянку.
Щоб за період виготовлення документації не втрачати кошти від орендної плати.

Re: спільна часткова оренда

Додано: 06 грудня 2010 11:19
4elove4ek
Поковба писав:а вже під час його затвердження - рада розриває договір оренди на земельну ділянку
а надання тоді буде "не з земель не наданих у власність чи користування", а із земель наданих в оренду;
після затвердження не потрібно розривати а напевно вносити зміни в договір ?

Re: спільна часткова оренда

Додано: 06 грудня 2010 11:26
Егор
4elove4ek писав: а надання тоді буде "не з земель не наданих у власність чи користування", а із земель наданих в оренду;
після затвердження не потрібно розривати а напевно вносити зміни в договір ?
"Спильной частковой аренды" действительно не существует.
Скажите, а зачем проект отвода ? меняется площадь участка ?
Или же смысл заключается просто в том, чтобы ввести в действующий договор соарендатора ?

Re: спільна часткова оренда

Додано: 06 грудня 2010 20:44
Руда
Землевпорядний вісник № 7
Землевпорядний вісник_7_2010_033.jpg
Землевпорядний вісник_7_2010_034.jpg

Re: спільна часткова оренда

Додано: 07 лютого 2011 18:12
Volodar
Paradise писав:Шановні форумчанини!
Не хочу дублювати тему, але прошу уточнення, так як назріла аналогічна ситуація, де будівля перебуває у спільній частковій власності між 4-а спіласниками, одним я яких (60%) являється сільська рада.
На скільки я розумію, 3-е інших звертаються з заявами щодо дозволу на розроблення проекту відведення земельних ділянок в оренду, відповідно до частин, на праві власності яких перебуває будівля, а 60 % сільської ради не чипаються, чи можливо включити і цю частину?
Це проходить одним проектом? Складаються 3 договори оренди чи все ж 1? Тобто чи будуть присвоюватися 3 кадастрові номери земельним ділянкам, чи все ж це буде на зразок, як вище зазначалося "спільна часткова оренда"?
Буду дуже вдячний за ваші думки!
Не думую, що вдасться ідеально вирішити це питання.
Пропоную такий варант: одна документація і один правовстановлюючий документ (договір оренди) з трьома співвласниками. Земельна ділянка вся загальна, необхідна для обслуговування будівлі, яка знаходиться на ній. Орендна плата - відповідно до частки кожного на загальну "суму" - 40% (без 60% сільської ради).

Додано: 05 грудня 2012 17:18
Jyrust
Шановні форумчани, підкажіть, можливо в когось була хоча б схожа ситуація.
Є будівля, трьохповерхова, нежитлова. Власниками приміщень в цій будівлі є 12 осіб (як юридичних, так і фізичних).
Потрібно оформити землю під цією будівлею. Логічно би було йти шляхом множинності на стороні орендаря. АЛЕ є такий "маленький" нюанс, що під двома частинами цієї будівлі є Державні акти на право постійного користування. І як бути?
Дякую за відповіді.

Додано: 05 грудня 2012 17:39
werewolf
Jyrust писав:АЛЕ є такий "маленький" нюанс, що під двома частинами цієї будівлі є Державні акти на право постійного користування.
Право постійного користування треба припинити на підставі п. е) ст. 141 ЗКУ. Потім сформувати ОДНУ земельну ділянку і надати її у спільну оренду в частках, пропорційних часткам у праві власності на будівлю.

Додано: 05 грудня 2012 18:07
Chernov
Дійсно "Соломонове", мудре рішення. Але чогось мені здається, що не влаштує воно тих, хто вже має держакти morgayu Можливий варіант. Перш за все договір про спільне використання будівлі та ділянки між співвласниками. А вже далі - як було запропоновано. Але перший етап ще треба подолати...

Додано: 06 грудня 2012 09:30
Jyrust
werewolf писав:Право постійного користування треба припинити на підставі п. е) ст. 141 ЗКУ.
Дякую, хоча не знаю, чи це реально.
І ще, я так розумію, що припиняти потрібно буде через суд, відповідно хто буде позивачем - міська рада? Чи особи, які мають у власності будівлю?
Chernov писав:Але чогось мені здається, що не влаштує воно тих, хто вже має держакти
та вот, в тому я думаю і буде проблема, що навряд чи ті, укого є держ-акти захочуть припиняти за собою право постійного користування. Крім того, в однієї із цих двох осіб не має права на постійне користування землею, якщо він відмовиться від попередньому, оскільки не підпадає під вичерпний перелік осіб, які можуть брати землю на праві постійного користування.

Додано: 07 травня 2013 20:55
Zagorod
підскажіть будь-ласка як оформити оренду пая, який перебуває в спільній сумісній власності, одним договором чи трьома ? (три власника), і як робити в такому випадку обмінний файл ?

Співоренда

Додано: 14 травня 2013 17:45
Zahar Koh
Є заключений договір оренди земельної ділянки. У зв'язку зі станом здров'я орендар не має можливості самостійно обробляти земельну ділянку. Чи можливо в уже заключений договір додати співорендаря?

Додано: 14 травня 2013 18:55
Solpadeine
Zahar Koh, ні no

Додано: 18 травня 2013 10:07
malena
Добрий день! Питання тут знову ж таки піднімалися, але відповіді немає. Можливо в когось була схожа ситуація: Є юр. особа, яка хоче оформити договора оренди під своїми приміщеннями. Проте, юр.особа не є власником цілої будівлі, а лише їх частин. Як бути з орендою? Я розумію, що з/д закріплюється за будинковолодінням, а не за частиною (до речі не знаю де це написано). Варіант - оформити договір оренди з/д пропорційно від площі приміщення - це не варіант, бо в них може бути перший поверх а у інших другий поверх над ними. До того ж оформити , наприклад, на юр особу разом з іншим власником не варіант, бо інші власники можуть мати право на оформлення з/д в пост. користування. Дайте свої думки, щоб до чогось прийти. Дякую

Додано: 18 травня 2013 11:39
malecha
malena писав:Дайте свої думки, щоб до чогось прийти
В нас поширені такі випадки, наприклад, Укрпошта та Укртелеком. Укрпошта - має право постійного користування (ДП), Укртелеком - ні. В такому випадку у нас формується ціла земельна ділянка, і площа конкретного землекористувача визначається відповдіно до частки майна, але визначення в натурі. Наприклад, земельна ділянка площею 0,10 га, з яких 0,024 га належить Х, та 0,076 га У без визначення їх меж в натурі. Якщо Х хоче оформляти, У - ні, головне, щоб У погодив якись протокол розподілу та графічну частину. Хоча деякі райони наполягають, що оформити таку оренду можливо тільки разом на Х та У. Та часто хтось незаціквалений в оформленні. Є маса таких випадків. Постійне користування в такому випадку не оформляли.

Додано: 18 травня 2013 12:37
Volodar
http://www.nau.kiev.ua/index.php?page=h ... 2013-0.htm
Лист ДЗА від 03.04.2013 № 5601/17/11-13
Таким чином, виходячи з ситуації, що склалася, на земельну ділянку може бути укладено договір оренди землі, в якому сторонами (орендарями) виступатимуть кілька осіб (множинність сторін). Нарахування орендної плати в цьому разі буде здійснюватися пропорційно тій частині площі будівлі, що перебуває у власності кожного співвласника.
Spoiler
Державним агентством земельних ресурсів України розглянуто Ваш лист від 22.02.2013 та повідомляється наступне.

Статтею 79 Земельного кодексу України( 2768-14 ) визначено поняття земельної ділянки, а саме: земельна ділянка - це частина земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, з визначеними щодо неї правами.

Відповідно до статті 79-1 Земельного кодексу України( 2768-14 ) земельна ділянка може бути об'єктом цивільних прав виключно з моменту її формування (крім випадків суборенди, сервітуту щодо частин земельних ділянок) та державної реєстрації права власності на неї.

Формування земельної ділянки полягає у визначенні земельної ділянки як об'єкта цивільних прав. Формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру. Сформовані земельні ділянки підлягають державній реєстрації у Державному земельному кадастрі.

Формування земельних ділянок здійснюється у порядку відведення земельних ділянок із земель державної та комунальної власності.

Земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера.

Державна реєстрація речових прав на земельні ділянки здійснюється після державної реєстрації земельних ділянок у Державному земельному кадастрі.

Згідно із пунктом 107 Порядку ведення Державного земельного кадастру( 1051-2012-п ), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2012 р. № 1051, державна реєстрація земельної ділянки здійснюється під час її формування за результатами складення документації із землеустрою після її погодження у встановленому порядку та до прийняття рішення про її затвердження органом державної влади або органом місцевого самоврядування (у разі, коли згідно із законом така документація підлягає затвердженню таким органом) шляхом відкриття Поземельної книги ( 1051б-2012-п ) на таку земельну ділянку відповідно до пунктів 49 - 54( 1051-2012-п ) цього Порядку.

Разом з тим відповідно до статті 198 Земельного кодексу України( 2768-14 ) при відведенні земельної ділянки та розробленні документації із землеустрою з метою посвідчення прав на земельну ділянку у порядку, встановленому статтею 123 цього Кодексу, в обов'язковому порядку проводиться кадастрова зйомка, призначення якої полягає у визначенні чи відновленні меж земельної ділянки. Кадастрова зйомка включає геодезичне встановлення меж земельної ділянки, погодження меж земельної ділянки з суміжними власниками та землекористувачами, виготовлення кадастрового плану.

Крім того, у відповідності до Інструкції про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками ( z0391-10 ), затвердженої наказом Державного комітету України із земельних ресурсів 18.05.2010 № 376, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 16 червня 2010 р. за № 391/17686, неможливо винести (встановити) межі земельної ділянки в натурі (на місцевості), яка необхідна для обслуговування вбудованого приміщення в нежитловій багатоповерховій будівлі та закріпити їх межовими знаками, скласти акт прийому-передачі межових знаків на зберігання ( z0391-10 ) та акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), які відповідно до статті 15 Закону України "Про оренду землі" ( 161-14 ) є невід'ємними частинами договору оренди землі.

Враховуючи наведене, надати в оренду або передати у власність (викуп) земельну ділянку для обслуговування вбудованого приміщення в нежитловій багатоповерховій будівлі неможливо, оскільки неможливо створити об'єкт земельних відносин - земельну ділянку, не порушуючи єдиний комплекс нерухомого майна - виділити приміщення будинку як окрему будівлю та надати йому окрему адресу, яка необхідна для визначення місця розташування земельної ділянки як складової поняття "земельна ділянка".

Таким чином, виходячи з ситуації, що склалася, на земельну ділянку може бути укладено договір оренди землі, в якому сторонами (орендарями) виступатимуть кілька осіб (множинність сторін). Нарахування орендної плати в цьому разі буде здійснюватися пропорційно тій частині площі будівлі, що перебуває у власності кожного співвласника.

У свою чергу, зазначений договір оренди землі повинен містити невід'ємні частини, визначені статтею 15 Закону України "Про оренду землі" ( 161-14 ).

Слід також зазначити, що частина (частка) земельної ділянки не може бути об'єктом оренди землі, оскільки відповідно до статті 3 Закону України "Про оренду землі"( 161-14 ) об'єктом оренди є земельні ділянки, що перебувають у власності громадян, юридичних осіб, комунальній та державній власності, а отже, укладання договору оренди землі можливе лише на земельну ділянку із зазначенням у ньому відомостей про об'єкт оренди (земельної ділянки) та відповідно всіх орендарів.
Перший заступник Голови
А.М. Кадомський

Додано: 28 жовтня 2013 17:19
Борщ
Доброго дня. Можливо таке питання вже обговорювалось.
Є зареєстрвоаний договір оренди до 2013 року. Після смерті орендаря спадщину приймають два спадкоємці в частинах: 3/4 і 1/4. Той, кому перепала 1/4 звернувся до орендаря продовжити договір оренди, той кому 3/4 відмовляється від оренди.
Як правильно скласти додаткову угоду? Адже обоє власників успадкували право на орендну плату.
Може надсилати власнику 3/4 орендну плату поштою і не заморочуватись?
Дякую.

Додано: 28 жовтня 2013 17:54
frimen
Борщ писав:той кому 3/4 відмовляється від оренди.
Якщо він бажає обробляти свою земельну ділянку сам, додаткова угода з його сторони не буде підписана - ви засіваєте його частину земельної ділянки, то скоріше за все він після цього звернеться в прокуратуру та с/г інспекцію.

Додано: 28 жовтня 2013 18:01
dexter3000
Борщ писав:Є зареєстрвоаний договір оренди до 2013 року. Після смерті орендаря спадщину приймають два спадкоємці в частинах: 3/4 і 1/4. Той, кому перепала 1/4 звернувся до орендаря продовжити договір оренди, той кому 3/4 відмовляється від оренди.
Стаття 358. Здійснення права спільної часткової власності
1. Право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою.
2. Співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю.
3. Кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності. У разі неможливості цього він має право вимагати від інших співвласників, які володіють і користуються спільним майном, відповідної матеріальної компенсації.
4. Якщо договір між співвласниками про порядок володіння та користування спільним майном відповідно до їхніх часток у праві спільної часткової власності посвідчений нотаріально, він є обов'язковим і для особи, яка придбає згодом частку в праві спільної часткової власності на це майно.
А вообще в сложившийся ситуации надо выделять доли - делить участок на два пропорциональных долям участка и после раздела пускай каждый делает, что хочет.

Додано: 28 жовтня 2013 18:05
frimen
Борщ писав:Може надсилати власнику 3/4 орендну плату поштою і не заморочуватись?
спадкоємець може теж не заморачуватись та надіслати таку заяву
http://zem.ua/index.php/uk/48-shabloni-ukr/730-po ... irvannya-dogovoru-orendi-zemli

Додано: 29 жовтня 2013 10:28
Борщ
dexter3000 писав:А вообще в сложившийся ситуации надо выделять доли - делить участок на два пропорциональных долям участка и после раздела пускай каждый делает, что хочет.
Так то так. Але зрозумійте орендаря - він вклав в цю ділянку гроші, бо заручився гарантією зареєстрованого на 10 років договору оренди .

frimen , долі не визначені в натурі.

Додано: 29 жовтня 2013 20:45
dexter3000
Борщ писав:Так то так. Але зрозумійте орендаря - він вклав в цю ділянку гроші, бо заручився гарантією зареєстрованого на 10 років договору оренди .
Ха. Так если договор оренды заключен предыдущим собственником и до сих пор не закончился, то он действителен и перелаключать его ни в коем случае не надо. Переход земельного участка по наследству вовсе не означает, что договор аренды, заключенный предыдущим собственником, прекратился. Наследники получили в наследство ПРЕБЫВАЮЩИЙ В АРЕНДЕ земельный участок. Смерть арендодателя не прекращает аренды. Все, что опционально надо сделать, - это заключить допсоглашение к старому договору аренды, которым надо установить новые реквизиты арендодателей, но даже если они это не сделают, то арендатор может продолжать пользоваться участком, складывать арендную плату на депозит до момента, когда собственники соизволят её забрать. Арендная плата и существенные условия договора не меняются.

Додано: 30 жовтня 2013 09:49
Борщ
Ха. Так если договор оренды заключен предыдущим собственником и до сих пор не закончился, то он действителен и перелаключать его ни в коем случае не надо. Переход земельного участка по наследству вовсе не означает, что договор аренды, заключенный предыдущим собственником, прекратился. Наследники получили в наследство ПРЕБЫВАЮЩИЙ В АРЕНДЕ земельный участок. Смерть арендодателя не прекращает аренды. Все, что опционально надо сделать, - это заключить допсоглашение к старому договору аренды, которым надо установить новые реквизиты арендодателей, но даже если они это не сделают, то арендатор может продолжать пользоваться участком, складывать арендную плату на депозит до момента, когда собственники соизволят её забрать. Арендная плата и существенные условия договора не меняются.
То ясно. Але якого не діє та норма закону про кадастр, в якій сказано про інформаційний взаємообмін кадастру і ДРС. Спадкоємець оформив собі право власності уклав з кимось новий договір оренди? Новий орендар поніс його в ДРС. Реєстратор тут не при ділах, "база" в нього пуста, у витязі про земельну ділянку оренда не зазначена.
Може надати ДРС самому список своїх зареєстрованих договорів? А нотаріуси?

Додано: 01 листопада 2013 20:45
dexter3000
Борщ писав:Реєстратор тут не при ділах, "база" в нього пуста, у витязі про земельну ділянку оренда не зазначена.
Коли у порядку інформаційного обміну інформація про "нову" оренду надійде до агентства і воно "виявить" повторну передачу ділянки в оренду матеріали на громадянина будуть передані в прокуратуру - шахрайство. Спроба передати в найм майно, що вже перебуває в наймі. Бардак буде ще той, але нічого хорошого громадянин "на виході" не отримає.