Re: Геодезичне забезпечення розрахунку площі самовільно зайн

Тут для студентів! Запити на допомогу, літературу, сама допомога і інше!
Правила форуму
Будьте уважними! Перед створенням теми перечитайте Правила форуму і ще раз перевірте, чи дана тема не існує. Теми, які дублюють інші, видаляються без попередження! Повідомлення, які містять не прихований адрес E-mail, видаляються без попередження!

0
Немає голосів
 
Всього голосів: 0

Аватар користувача
dzi
Спец
Спец
Повідомлень: 1223
З нами з: 16 жовтня 2008 09:24
Репутація: 7
Область: м.Київ

Re: Геодезичне забезпечення розрахунку площі самовільно зайн

Повідомлення dzi »

Oceola писав:...Имеет ли госинспектор право мерять линии и расчитывать площадь? Какими способами, приборами?
Право міряти має будь-хто. Питання у тому як у подальшому ці дані будуть використовуватися.
Якщо вести мову про визначення площі самовільно зайнятої земельної ділянки, на підставі якої буде визначатися розмір заподіяної шкоди, усі виміри повинна здійснювати юридична чи фізачна особа, яка має ліцензію на проведення даних робіт. У інших випадках спава дуже часто розвалюється у суді, особливо коли земельна ділянка має нестандартну конфігурацію. Якщо земельна ділянка має прямокутну форму, навіть у такому випадку, її потрібно виміряти не кроками чи "кроквою", а рулеткою, яка в установленому законодавством порядку "сертифікована". У разі якщо ці вимоги не дотримані у суді нормальний адвокат розвалить справу і ніякої шкоди порушник платити не буде.
Єдиний на сьогодні вихід: інспектору необхідно запрошувати ліцензовану організацію з наступним стягненням витрат на проведення обмірів земельної ділянки з порушника земельного законодавства. Прокуратура крім заподіяної шкоди у позовній заяві зазначає, що витрати у сумі ......., пов"язані із уточненням площі самовільно зайнятої земельної ділянки, стягнути на рахунок ...... (назва організації, яка здійснила уточнення площі).
Аватар користувача
dzi
Спец
Спец
Повідомлень: 1223
З нами з: 16 жовтня 2008 09:24
Репутація: 7
Область: м.Київ

Re: Геодезичне забезпечення розрахунку площі самовільно зайн

Повідомлення dzi »

Oceola писав:Что за "уточнення площі"? ......
Інспектор при складанні протоколу може вказати лише орієнтовну площу, а для розрахунку розміру заподіяної шкоди повинна бути визначена точна площа самовільно зайнятої земельної ділянки.
Oceola писав:...Cогласно Проекту Приказа Держкомзема Украини от 16.02.07, если его приняли Nenayu , должна составляться техническая документация......
Що це за наказ, і до чого тут технічна документація?
Oceola писав:...Стоит ли выполнять, если все-равно земельный участок вернется владельцу?...
А як по Вашому визначити точну площу самовільно зайнятої земельної ділянки?
Oceola писав:...Нужно ли включать в состав комиссии оценщика чтобы оценивать самовольно занятый земельный участок за пределами населенных пунктов?
До чого тут оцінка земельної ділянки, шкода визначається за Методикою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України

http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/ ... 3-2007-%EF
Аватар користувача
dzi
Спец
Спец
Повідомлень: 1223
З нами з: 16 жовтня 2008 09:24
Репутація: 7
Область: м.Київ

Re: Геодезичне забезпечення розрахунку площі самовільно зайнятої земельної ділянки.

Повідомлення dzi »

Oceola писав:Про ориентировочную или точную площадь не сказано в Методике даже в методических рекомендациях, да и на практике мне попалось дело в котором от акта до иска везде написана площадь и в скобках: "за результатами вимірів мірною стрічкою"..
Якщо розмір шкоди, заподіяної самовільним зайняттям земельної ділянки, визначається до копійок, зрозуміло що площа самовільного зайняття повинна бути визначена юридичною чи фізичною особою, яка має відповідну ліцензію. А Методичні рекомендації забудьте, наказ визнано таким, що втратив чинність.
Oceola писав:Вопрос заключался в том, что непонятно какой вообще документ должна подать землеустроительная организация (проект землеустрою, акт, схема, тех документация) в случае выполнения подобных работ и что это за работы (просто меряют площадь или закрепляют координаты), в законе про землеустрій их нет, а позже нашел это: http://dkzr.gov.ua/terra/control/uk/pub ... t_id=36959"..
Для розрахунку розміру заподіяної шкоди необхідно визначити точну площу земельної ділянки. До чого тут проект землеустрою чи технічна документація, а тим більше закон про землеустрій. Організація, яка має ліцензію, визначає тільки площу земельної ділянки та обгрунтовує свої витрати на її визначення, вказує реквізити ліцензії та номер рахунку, на який повинні бути відшкодовані витрати. Мова у даному випадку не йде про створення якогось виду землевпорядної документації. Відкрийте любий проект землеустрою чи технічку і у її складі є визначення площі земельної ділянки.
Oceola писав:Есть несколько способов расчета точной площади, но может ли их выполнять госинспектор? Если последний не имеет лицензии (а если имеет, то имеет ли право "в одно лицо" выполнять действия, на которые нормируется работа бригады) тогда обязательно надо приглашать организацию с лицензией, а об обязательности не говорится нигде (да и по сравнению с шкодой, которая у меня в деле составляет 13000 с копейками добавить еще тысяч пять-восемь за обмеры)..
Інспектор ліцензії мати однозначно не може, оскільки він є держслужбовцем. Фактично ж інспектори самі визначають площі самовільно зайнятих земель усіма можливими в геодезії методами, але хочу ще раз наголосити, що це до першого нормального адвоката. А 13 тис. гривень шкоди, про яку Ви ведете мову, це нормальна сума щоб до неї додати витрати за обмір земельної ділянки. Гірше якщо шкода складає 200 гривень, а до неї треба додати витрати 3-5 тис. гривень. Дане пинання на сьогодні на законодавчому рівні практично не врегульоване, тому при великих площах (великих розмірах заподіяної шкоди), доцільно щоб площу визначала організація, яка має ліцензію.
Oceola писав:Расчет шкоды включает нормативную денежную оценку, а за пределами населенных пунктов оценка могла не проводится (никто не пользовался) или устареть (более 7 лет назад), отсюда и вопрос.
Де Ви там знайшли нормативну грошову оцінку, перечитайте Методику ще раз. Застосовується "середньорічний дохід від використання земель за цільовим призначенням", а це дуже різні речі. Не путайте також із коефіцієнтом індексації нормативної грошової оцінки земель, який застосовується при розрахунках шкоди.

Ви взяли складну тему, а тим більше якщо вести мову про подання клопотань до прокуратури для подання позовів до суду щодо стягнення шкоди. Там взагалі чорт ногу зломає.
dimas
Спец
Спец
Повідомлень: 98
З нами з: 12 лютого 2009 15:52
Репутація: 4
Область: Запорізька
Місце роботи: Приватні проектні організації

Re: Геодезичне забезпечення розрахунку площі самовільно зайнятої земельної ділянки.

Повідомлення dimas »

dzi писав:Якщо розмір шкоди, заподіяної самовільним зайняттям земельної ділянки, визначається до копійок, зрозуміло що площа самовільного зайняття повинна бути визначена юридичною чи фізичною особою, яка має відповідну ліцензію.
Питання не таке однозначне. 5+5=? якщо подивитись з іншого боку - не маючи нормативного обгрунтування навіть дуже грамотному адвокату буде досить складно довести необхідність визначення площі земельної ділянки саме ліцензованою організацією. я особисто такого на практиці не зустрічав. в такому випадку скоріше потрібно буде довести що площа, вказана в матеріалах не відповідає дійсності. а тут вже порушник буде зацікавлений у проведенні геодезії. але доведення того, що площа в дійсності інша, на практиці призведе лише до перерахунку розміру шкоди і не факт що в меншу сторону.
А ще був такий випадок: інспектор визначив площу самовільно зайнятої земельної ділянки, яка являла собою замкнутий контур, за картами інституту (схема поділу чи щось інше вже не памятаю). порушник зробив геодезію, площа виявилась значно меншою. але суд прийняв до уваги лише інститутські матераіли. адже будь яка робота ліцензованої фірми якщо вона не затверджена хоча б чим-небудь, ніщо проти проекту (хоч і дуже кривого) затвердженого розпорядженням РДА
UPS
Аватар користувача
dzi
Спец
Спец
Повідомлень: 1223
З нами з: 16 жовтня 2008 09:24
Репутація: 7
Область: м.Київ

Re: Геодезичне забезпечення розрахунку площі самовільно зайнятої земельної ділянки.

Повідомлення dzi »

dimas писав: Питання не таке однозначне. 5+5=? якщо подивитись з іншого боку - не маючи нормативного обгрунтування навіть дуже грамотному адвокату буде досить складно довести необхідність визначення площі земельної ділянки саме ліцензованою організацією. я особисто такого на практиці не зустрічав. в такому випадку скоріше потрібно буде довести що площа, вказана в матеріалах не відповідає дійсності. а тут вже порушник буде зацікавлений у проведенні геодезії. але доведення того, що площа в дійсності інша, на практиці призведе лише до перерахунку розміру шкоди і не факт що в меншу сторону.
Так, питання дійсно неоднозначне та взагалі законодавчо недостатньо врегульоване. Розвал єдиної колись системи земельних ресурсів ще більше ускладнює даний процес. Раніше інститути землеустрою виконували дані роботи і заробляли собі копійку. І прокурор, який подавав позов до суду акцентував увагу судді, що площу замовільного зайняття визначило Державне підприєство "Інститут землеустрою", яко необхідно повернути його витрати. У більшості ж випадків інспектори визначають площу в камеральних умовах (заміри рулеткою на місцевості, а далі наявні картографічні матеріали, палетка, циркуль чи інше приладдя). Із практики можу сказати, що у судах порушники неодноразово піднімали питання правомірності обмірів земельної ділянки, дотримання Методики відбору проб при забрудненні земель, і звинувачували інспекторів у перевищенні своїх повноважень. Справи значно затягувалися, але вирішувалися не на користь порушників.
Аватар користувача
dzi
Спец
Спец
Повідомлень: 1223
З нами з: 16 жовтня 2008 09:24
Репутація: 7
Область: м.Київ

Re: Геодезичне забезпечення розрахунку площі самовільно зайнятої земельної ділянки.

Повідомлення dzi »

Oceola писав:Поскольку обязательность написания геодезического обоснования имеет место быть при разрешении подобных вопросов, а для определения площади самым точным является расчет оной по координатам, кафедра настояла на том чтобы был раздел геодезии (причем геодезические работы совпадают с геодезическими работами при отводе), то в дипломной работе я описываю как это должно быть если вызвали геодезистов Pioner ?
Захищав диплом на кафедрі гедрезії у 1989 році (на стаціонарі), з тих пір працюю за спеціальністю, якщо чесно, не зрозумів про що Ви написали. У пректі землеустрою повинно бути Викопіювання з топографічного плану місцевості, яке погоджеється з усіма відповідними службами, та Каталог координат кутів повороту зовнішніх меж землекористування, за результатами яких визначено площу земельної ділянки. До чого тоді цей висновок?
Oceola писав:(причем геодезические работы совпадают с геодезическими работами при отводе)??
Відводиться вся земельна ділянка, а самовільно зайнята тільки її частина, як вони можуть співпадати? Процедура визначення плоці співпадає, а відвод тут до чого?
Oceola писав:...надо юридически обязать госинспектора в акте обследования земельного участка ссылаться на обоснованные расчеты площади, затраты на которые будут покрываться соответствующим законодательством либо разработана специальная "быстрая и дешевая" методика "точного" определения площади (например по результатам дистанционного зондирования, аро-, космо-фотосъемки и т.п. http://zhelezyaka.com/news.php?id=4862). Тогда уже и урегулировать такой вопрос: почему "шкода" не зависит от времени использования самозахваченых участков?
Заочна освіта, може спробувати трохи практично попрацювати інспектором, а тоді давати рекомендації?
dimas
Спец
Спец
Повідомлень: 98
З нами з: 12 лютого 2009 15:52
Репутація: 4
Область: Запорізька
Місце роботи: Приватні проектні організації

Re: Геодезичне забезпечення розрахунку площі самовільно зайнятої земельної ділянки.

Повідомлення dimas »

от вартість вкраденого наприклад здебільшого визначається зі слів потерпілих, а потім вже злодій має доводити що він не вреблюд. а ми своїх порушників на руках носимо і все намагаємось вигадати до чого ще інспектора зобовязати.
Аватар користувача
werewolf
Спец
Спец
Повідомлень: 913
З нами з: 22 січня 2008 17:46
Репутація: 5
Область: Запорізька
Місце роботи: Інше

Re: Геодезичне забезпечення розрахунку площі самовільно зайн

Повідомлення werewolf »

dzi писав:Єдиний на сьогодні вихід: інспектору необхідно запрошувати ліцензовану організацію з наступним стягненням витрат на проведення обмірів земельної ділянки з порушника земельного законодавства. Прокуратура крім заподіяної шкоди у позовній заяві зазначає, що витрати у сумі ......., пов"язані із уточненням площі самовільно зайнятої земельної ділянки, стягнути на рахунок ...... (назва організації, яка здійснила уточнення площі).
Чим прокуратура обгрунтовує вимоги по стягненню таких затрат з порушника? Виходить, можна з порушників стягувати кошти за витрати пального, яке інспектор використав, поки доїхав до земельної ділянки і назад, вартість паперу, потраченого на адмінсправу, компютерного набору, електроенергії і т.д. ???
Аватар користувача
dzi
Спец
Спец
Повідомлень: 1223
З нами з: 16 жовтня 2008 09:24
Репутація: 7
Область: м.Київ

Re: Геодезичне забезпечення розрахунку площі самовільно зайн

Повідомлення dzi »

werewolf писав:Чим прокуратура обгрунтовує вимоги по стягненню таких затрат з порушника? Виходить, можна з порушників стягувати кошти за витрати пального, яке інспектор використав, поки доїхав до земельної ділянки і назад, вартість паперу, потраченого на адмінсправу, компютерного набору, електроенергії і т.д. ???
Так, прокуратура нормально сприймає платні послуги інспекції з обстеження земельної ділянки перед розрахунком розміру заподіяної шкоди і подає у позові дану суму окремо, яку необхідно відшкодувати порушнику на спецфонд інспекції. Як не дивно, суд це теж нормально сприймає, особюисто бачив не одне рішення суду з даних питань.
Аватар користувача
makctos
Спец
Спец
Повідомлень: 581
З нами з: 24 травня 2008 10:59
Репутація: 0
Область: Сумська
Місце роботи: Приватні проектні організації

Re: Геодезичне забезпечення розрахунку площі самовільно зайнятої земельної ділянки.

Повідомлення makctos »

Інтересно побачити яка це лецензійна організація в долг(з полним комплектом непріємностей) захоче таке робить?
Аватар користувача
Chernov
Спец
Спец
Повідомлень: 2237
З нами з: 26 грудня 2007 08:13
Репутація: 18
Область: Запорізька
Місце роботи: Інше
Контактна інформація:

Re: Геодезичне забезпечення розрахунку площі самовільно зайнятої земельної ділянки.

Повідомлення Chernov »

При нормальном договоре я согласен это делать по всей стране
Но, с другой стороны, при чем здесь лицензия.....
Vanya
Молоденький(ка)
Молоденький(ка)
Повідомлень: 19
З нами з: 04 вересня 2008 00:01
Репутація: 0
Область: м.Київ

Re: Геодезичне забезпечення розрахунку площі самовільно зайнятої земельної ділянки.

Повідомлення Vanya »

makctos писав:Інтересно побачити яка це лецензійна організація в долг(з полним комплектом непріємностей) захоче таке робить?
Та лецензійна організація яка хоче мати нормальні стосунки з прокуратурою. І про який комплект неприємностей ВИ кажете?
Я виконав 4 прокурорські замовлення в "долг".
("быстрая и дешевая" методика "точного" определения площади) вже розроблена - це виїзд бригади геодезистів. Точніше це єдине вірне вирішення подібних завдань. Тимпаче якщо фізичне або юридичне лице яке "вилізло" за межі, всеодно повинне замовляти роботи по відновленню меж згідно документу на землю. А якщо даного нема, то на мою думку, той хто захопив перший захоче оформити все згідно чинного законодавства.
Інспектор з рулеткою може лише констатувати факт порушення, а ліцензійна організація визначає межі та площю порушення (можливо я помиляюсь але хто ще може виконати ці роботи?).
Найгостріше питання яке повинно бути вригульоване це процедура оплати даного виду робіт бо на сьогодні вся виконана мною робота була оплачена "магаричом" та завіреннями що кошторис робіт долучено до справи, а час то іде....
Аватар користувача
makctos
Спец
Спец
Повідомлень: 581
З нами з: 24 травня 2008 10:59
Репутація: 0
Область: Сумська
Місце роботи: Приватні проектні організації

Re: Геодезичне забезпечення розрахунку площі самовільно зайнятої земельної ділянки.

Повідомлення makctos »

О томуж і проблема, що судові справи дляться годами, а коли ще і тебе виконавця кожній місять приглошають на засідання, а як у мене є спрва ще і сусідній город за 50 км, о яком зароботке ви говорите.
Аватар користувача
dzi
Спец
Спец
Повідомлень: 1223
З нами з: 16 жовтня 2008 09:24
Репутація: 7
Область: м.Київ

Re: Геодезичне забезпечення розрахунку площі самовільно зайнятої земельної ділянки.

Повідомлення dzi »

makctos писав:О томуж і проблема, що судові справи дляться годами, а коли ще і тебе виконавця кожній місять приглошають на засідання, а як у мене є спрва ще і сусідній город за 50 км, о яком зароботке ви говорите.
У суд представником не запрошують, представником ходить інспекція. Це хіба що у разі подання позову з оспорюванням правильності визначення.
Vanya
Молоденький(ка)
Молоденький(ка)
Повідомлень: 19
З нами з: 04 вересня 2008 00:01
Репутація: 0
Область: м.Київ

Re: Геодезичне забезпечення розрахунку площі самовільно зайнятої земельної ділянки.

Повідомлення Vanya »

Oceola писав:Интересно, а кто тогда оплатит "могарычевые" работы, если провадження закроют согласно пунктам 2,6 части первой ст40? Каков приоритет оплаты (что сначала, шкода (збытки) или затраты)?
мені здається що дана робота повинна оплачуватися позивачем, тобто прокуратурою. Наскільки мені відомо у них є такий спеціальний рахунок для оплати подібних робіт (наприклад для експертиз які не робляться у нашій державі. Я не думаю, що закордоном прокатить "магарич"). Але як мене завірили, у списку робіт які можна з того рахунку оплачувати топографо-геодезичних нема. Якщо виправити данний недолік все стане на свої місця.
Oceola писав:И, кстати, были ли случаи, что кого-то лишили свободы?
Наскільки мені відомо, були. У місті-герої Києві сидить людина за самовільне влаштування автомобільних парковок.
Відповісти