Проект Закону України "Про обіг земель сільськогосподарського призначення" - 05.04.2013

Обговорення проектів законів, рішень і т.д.
Правила форуму
Будьте уважними! Перед створенням теми перечитайте Правила форуму і ще раз перевірте, чи дана тема не існує. Теми, які дублюють інші, видаляються без попередження! Повідомлення, які містять не прихований адрес E-mail, видаляються без попередження!
Аватар користувача
Oleg
Спец
Спец
Повідомлень: 2311
З нами з: 03 квітня 2007 11:55
Репутація: 82
Область: Волинська
Місце роботи: Інше

Проект Закону України "Про обіг земель сільськогосподарського призначення" - 05.04.2013

Повідомлення Oleg »

Проект Закону України "Про обіг земель сільськогосподарського призначення". Опубліковано 05.04.2013року
Spoiler
Відповідно до статті 9 Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань Державне агентство земельних ресурсів України повідомляє про оприлюднення проекту Закону України “Про обіг земель сільськогосподарського призначення”.

Проект Закону спрямований на остаточне завершення створення ринкових передумов для залучення земельних ділянок сільськогосподарського призначення до економічного обігу, повноцінну реалізацію права приватної власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення громадянами України, законодавче закріплення шляхів і правових механізмів подальшого розвитку відносин сільськогосподарського землекористування і власності на землі сільськогосподарського призначення на загальноприйнятних у суспільстві засадах.

Проект Закону розміщено на офіційній сторінці Держземагентства України у мережі Інтернет (www.dazru.gov.ua) у підрозділі “Проекти нормативно-правових документів” розділу “Земельне законодавство”.

Зауваження та пропозиції до проекту Закону просимо надсилати протягом місяця з дня оприлюднення на адресу: вул. Народного ополчення, 3, м. Київ, 03680, Державне агентство земельних ресурсів України, або на електронну адресу: r309 @ ukr.net.
Аватар користувача
Alexxp
Спец
Спец
Повідомлень: 1181
З нами з: 12 лютого 2009 20:24
Репутація: 409

Повідомлення Alexxp »

1. Цим законом хочуть врегулювати питання по колишній колективній власності
З дня набрання чинності цим Законом у державну власність переходять:
Spoiler
землі під польовими дорогами та лісосмугами, спроектованими для обслуговування земельних ділянок, які були виділені в єдиних сільськогосподарських масивах у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) із земель, що належали до колективної власності (крім тих, які перебувають у приватній власності);

розташовані за межами населених пунктів сільськогосподарські землі (у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття), визнані судом відумерлою спадщиною за заявою відповідного територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, за місцем розташування земельної ділянки;

не витребувані (протягом 15 років з моменту видачі державного акта на право колективної власності) земельні частки (паї) та землі, які не можуть бути ефективно використані їх власниками, за рішенням суду (за заявою відповідного територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, за місцем розташування земельної ділянки) переходять у державну власність.

землі під господарськими дворами (фермами, токами тощо), розташованими за межами населених пунктів, на яких відсутні будівлі і споруди та майнові права на них.
2.Чекаємо нового класифікатора цільового використання
Визначення цільового призначення земельних ділянок в межах певної категорії земель здійснюється при їх формуванні відповідно до класифікації, встановленої Кабінетом Міністрів України.

3.Проблематику створення фермерських господарств, а саме надання громадянам для створення так і не вирішили
у статті 22
а) громадянам – для ведення особистого селянського господарства, садівництва, ведення товарного сільськогосподарського виробництва;
/viewtopic.php?f=8&t=5742&p=95627#p95627
Зате вводять норму
в) сільськогосподарським підприємствам та фермерським господарствам – для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

4. Незрозумілим з урахуванням
Spoiler
3. Земельні ділянки сільськогосподарського призначення, отримані у спадщину іноземцями, особами без громадянства, іноземними державами, міжнародними урядовими та неурядовими організаціями до набрання чинності цим Законом, зобов’язані відчужити їх протягом одного року з дати набрання чинності цим Законом.
як бути якщо такі земельні ділянки, не успадковані а придбані у іноземців юридичними особами.

5. А ця норма не порушує Конституцію України
Spoiler
“5. У разі припинення громадянства України особами, які мають у власності земельні ділянки сільськогосподарського призначення, такі земельні ділянки протягом року з дати набуття громадянства (підданства) іншої держави підлягають відчуженню.”;
6. Державі по технічкі можна, а людям зась
Spoiler
Передача до статутного капіталу Державного земельного банку раніше сформованих, але не зареєстрованих у Державному земельному кадастрі земельних ділянок, здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), або за матеріалами інвентаризації земель.
7.Рада получить лише 50% від плати за с/г землі, продаж уже забрали, - заберуть ще й оренду і податок
Spoiler
14) 50 відсотків плати за земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності та власності Державного земельного банку.”;
“4) плата за землю, що зараховується до бюджетів місцевого самоврядування (крім плати за землю, визначеної пунктом 14) частини третьої статті 29 цього Кодексу);”.
а інші 50%
Spoiler
“18) проведення робіт з формування, інвентаризацію, оцінки земельних ділянок державної власності, на придбання (викуп) земельних ділянок приватної власності.”;
Аватар користувача
Volodar
Спец
Спец
Повідомлень: 1795
З нами з: 17 квітня 2008 12:41
Репутація: 52
Область: Житомирська
Місце роботи: Інше

Повідомлення Volodar »

Alexxp писав:7.Рада получить лише 50% від плати за с/г землі, продаж уже забрали, - заберуть ще й оренду і податок
Ну тенденція проявилася, що насторожує
але пропонуються компенсатори для місцевих бюджетів - збір на інфраструктуру (в десять разів більший за сьогоднішній податок), і сам податок для ріллі збільшується в 10 разів, тобто про зменшення надходжень до місцевих бюджетів за такої редакції мови йти не може. А з врахуванням фіксованого с/г податку, мабуть Держбюджет сильно не поповниться.
А от чи "подужають" товаровиробники платити такі податки?
Аватар користувача
Alexxp
Спец
Спец
Повідомлень: 1181
З нами з: 12 лютого 2009 20:24
Репутація: 409

Повідомлення Alexxp »

Volodar писав:але пропонуються компенсатори для місцевих бюджетів - збір на інфраструктуру (в десять разів більший за сьогоднішній податок), і сам податок для ріллі збільшується в 10 разів, тобто про зменшення надходжень до місцевих бюджетів за такої редакції мови йти не може. А от чи "подужають" товаровиробники платити такі податки?
А можна з цього питання по конкретніше, у мене лежать зовсім інші проекти.

По закону
Щось тут не враховано викуп для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності
Spoiler
1. У разі продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення, що перебуває у приватній власності, переважне право на її придбання у перший період експозиції має держава, територіальна громада, Державний земельний банк у зазначеній послідовності, які реалізують переважне право відповідно до цього Закону.
У другий період експозиції переважне право на придбання земельної ділянки мають власники суміжних земельних ділянок, орендар земельної ділянки у зазначеній послідовності, які реалізують це право відповідно до цього Закону.
2. У разі продажу частки в праві спільної власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, переважне право на їх придбання мають співвласники земельної ділянки, що перебуває у спільній власності.
Якщо зазначені особи не виявили бажання на придбання частки в праві спільної власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, реалізація такого права здійснюється відповідно до статті 13 цього Закону.
Особливо радує - 3. Договір купівлі-продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення, проданої з порушенням вимог цієї статті щодо переважного права, є недійсним (нікчемним).
Як і все в земельному законодавстві, а
Я б ще добавив
і є таким що суперечить нормам законів та Конституції України.
Востаннє редагувалось 08 квітня 2013 17:07 користувачем Alexxp, всього редагувалось 2 разів.
Аватар користувача
Volodar
Спец
Спец
Повідомлень: 1795
З нами з: 17 квітня 2008 12:41
Репутація: 52
Область: Житомирська
Місце роботи: Інше

Повідомлення Volodar »

Alexxp писав:А можна з цього питання по конкретніше, у мене лежать зовсім інші проекти.
http://www.dazru.gov.ua/terra/control/u ... t_id=38306
3) у Податковому кодексі України (Відомості Верховної Ради України, 2011, №№ 13-17 ст.112):
а) пункт 10.2 статті 10 доповнити підпунктом 10.2.4. такого змісту:
“10.2.4. збір на розвиток інфраструктури територій населених пунктів сільських (селищних) рад.”.;
б) розділ ХІІ після статті 268 доповнити статтею 2681 такого змісту:
“2681. Збір на розвиток інфраструктури територій населених пунктів сільських (селищних) рад.
...
2681.4.1. Базою оподаткування збором є нормативна грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого розділом XIII цього Кодексу.
2681.5. Ставка збору
2681.5.1. Ставка збору за один гектар земель сільськогосподарського призначення складає 1 відсоток від їх нормативної грошової оцінки.
“272.1. Ставки податку за один гектар сільськогосподарських угідь встановлюються у відсотках від їх нормативної грошової оцінки у таких розмірах:
272.1.1 для ріллі – 1,0;
oriyana
Спец
Спец
Повідомлень: 117
З нами з: 25 січня 2013 17:37
Репутація: 6
Область: Запорізька
Місце роботи: Інше

Повідомлення oriyana »

Volodar писав:А от чи "подужають" товаровиробники платити такі податки?
Якщо власник сам обробляє земельну ділянку для товарного виробництва,то за нормативною грошовою на поточний рік прийдеться сплатити(рахую на свою власну ділянку):
1. Земельний податок-2190 грн
2. На розвиток інфраструктури-2190 грн(беру від вартості паю, а не за один га як в проекті закону,тут законодавець "прорахувався")
3.Прибутковий податок(мінімальний дохід 3%)-985,50 грн
Всьго 5365,50 грн, мені такі витрати не потрібні,піду до орендаря з піднятими руками..... а чи потрібне йому таке щастя?
До його витрат треба додати орендну плату 6570 грн.....
Якщо на прикладі місцевої ради, то на розвиток інфраструктури буде приблизно 6 млн. грн, 50% згідно проекту закону на викуп зем.ділянок іт.д а 50% на соціальну сферу.По 3 млн. щорічно!!!!!! Це якась маячня!!!!!Хто небудь в це вірить?
Аватар користувача
Oleg
Спец
Спец
Повідомлень: 2311
З нами з: 03 квітня 2007 11:55
Репутація: 82
Область: Волинська
Місце роботи: Інше

Повідомлення Oleg »

Аватар користувача
SBB
Спец
Спец
Повідомлень: 869
З нами з: 15 квітня 2008 11:07
Репутація: 25
Область: м.Київ
Місце роботи: Юридичні послуги

Повідомлення SBB »

http://agravery.com/2555
2 мільйони євро нададуть на проведення експертизи законопроекту, який може зробити землю товаром.
Українські та європейські експерти перевірять відповідність законопроекту про обіг землі міжнародним стандартам. Євросоюз сподівається, що формування ринку землі в Україні завершиться
Про це кореспонденту «Агравері» повідомила Наталія Корчакова, керівник сектору економіки, торгівлі та територіального розвитку представництва ЄС в Україні.
«Стосовно земельної реформи, ми запланували досить серйозну ініціативу разом із Державним агентством земельних ресурсів. Уже підписано контракт на суму 1 млн 800 тис. євро. Наші експерти допоможуть українським експертам провести експертизу законодавчого акту про обіг землі. Сподіваємося, що він відповідатиме міжнародним стандартам, і у кінцевому результаті, його приймуть», — сказала пані Корчакова.
За її словами, представництво ЄС в Україні буде продовжувати свою роботу в повному обсязі.
Урядовий законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення викликав низку обговорень наприкінці літа. Завершальним акордом земельної реформи стане прийняття закону про скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.
Відповісти