Чи має право власник земельної ділянки зібрати урожай посіяний колишнім орендарем?

Усе що стосується укладання договорів оренди, суборенди ділянок
Правила форуму
Будьте уважними! Перед створенням теми перечитайте Правила форуму і ще раз перевірте, чи дана тема не існує. Теми, які дублюють інші, видаляються без попередження! Повідомлення, які містять не прихований адрес E-mail, видаляються без попередження!
doslidnik
Спец
Спец
Повідомлень: 810
З нами з: 28 липня 2009 19:47
Репутація: 102
Область: Київська
Місце роботи: Інше

Чи має право власник земельної ділянки зібрати урожай посіяний колишнім орендарем?

Повідомлення doslidnik »

Чи має право власник/новий орендар земельної ділянки зібрати урожай посіяний колишнім орендарем?
Хочу почути відповідь на одне конкретне питання.

Усі документи нижчє.

Усі копії по договору ТУТ. Якщо картинки видалять - пишіть в ПП.
Spoiler
Зображення
Зображення
+Ще є лист-повідомлення про небажання продовжувати договір написаний після закінчення договору.
Всього повідомляли орендаря 4-ри рази починаючи з вересня 2012 року.
+Він з 2007 року платить людям не 3%, а 2% як в договорі, а в податкову відраховує з 3%.

див також Тема: Встановлення меж земельної ділянки (на місцевості) на якій присутні посіви.
Аватар користувача
EIKovtun
Спец
Спец
Повідомлень: 73
З нами з: 14 листопада 2012 09:04
Репутація: 0
Область: Київська
Місце роботи: Приватні проектні організації

Повідомлення EIKovtun »

Якщо договір оренди не був продовжено користувачем землі важається власник, який має право володіння, користування, розпорядження землею!
Пропоную орендарю укласти з вами додаткову угоду до договіру оренди з продовженням строку до зібрання врожаю. В іншому випадку звертайтесь до суду, бо орендарь мав усі документи і знав коли в нього закінчується договір оренди і мав би це врахувати при виборі посівних культур.
doslidnik
Спец
Спец
Повідомлень: 810
З нами з: 28 липня 2009 19:47
Репутація: 102
Область: Київська
Місце роботи: Інше

Повідомлення doslidnik »

EIKovtun писав:який має право володіння, користування, розпорядження землею!
Правильно землею, а як щодо посіву який на цій землі -тобто вспахати посіяний соняшник та посадити його заново можна, а от зібрати посіяний іншим посів...
Думаю треба знайти визначення посіву і чи він може бути розлянутий як відокремий об'єкт власності.

[upd=1366633026][/upd]
От рішення суду по аналогічній справі http://reyestr.court.gov.ua/Review/30587746
Ще по ходу виникло питання. Орендар до людей якім він підписав угоди про припинення договору оренди землі (число підрисання угоди не зазначено) претензій до них не має. Угода підписувалась до закінчення дії договору оренди. В угоді зазначено що сторони дійшли згоди розторгнути договір 01.04.2013 (але ж він припиняє дію 31.03.2013 - тобто вони дійшли згоди розторгнути неіснуючий договір). Договір заключений на 5 років 15.05.2007, державну реєстрацію він пройшов 31.03.2008 року. Орендар рахує 5 років від моменту державної реєстрації.
Востаннє редагувалось 22 квітня 2013 16:50 користувачем doslidnik, всього редагувалось 1 раз.
Аватар користувача
EIKovtun
Спец
Спец
Повідомлень: 73
З нами з: 14 листопада 2012 09:04
Репутація: 0
Область: Київська
Місце роботи: Приватні проектні організації

Повідомлення EIKovtun »

По розторгнутим договорам вам нічим не допоможу, проте ви можете забрати свій пай з відшкодуванням збитків за посів і обробку землі орендарю а потім цим врожаєм повернути свої кошти.
doslidnik
Спец
Спец
Повідомлень: 810
З нами з: 28 липня 2009 19:47
Репутація: 102
Область: Київська
Місце роботи: Інше

Повідомлення doslidnik »

EIKovtun писав:проте ви можете забрати свій пай з відшкодуванням збитків за посів і обробку землі орендарю а потім цим врожаєм повернути свої кошти.
Так. Але я впевнений на 100% що вони не дійдуть згоди щодо розміру відшкодування збитків. Відповідно треба через суд орендодавцю, або чекати поки на тебе подадуть в суд. А якщо позиватись буде орендодавець то до того часу урожай вистигне і його зберуть. А власник зараз би міг перепохати поле та посіяти семечку наприклад та отримати якийсь прибуток. А так ні орендної плати тобі, а одні видатки - земельний податок, юристи, послуги землевпорядної організації. А тимчасові межові знаки які були вичтавлені будуть понищені під час уборки старим орендарем. І замовляй знов винос в натуру.
Аватар користувача
EIKovtun
Спец
Спец
Повідомлень: 73
З нами з: 14 листопада 2012 09:04
Репутація: 0
Область: Київська
Місце роботи: Приватні проектні організації

Повідомлення EIKovtun »

Ну це вже які в кого можливості Krutelyk . Але в суд потрібно звернутись з позовом що орендар перешкоджає винос меж в натуру, та відшкодування морального збитку 5+5=? .
doslidnik
Спец
Спец
Повідомлень: 810
З нами з: 28 липня 2009 19:47
Репутація: 102
Область: Київська
Місце роботи: Інше

Повідомлення doslidnik »

EIKovtun писав:орендар
Він вже не орендар (просто можливо суміжний користувач - але не землевласник), він не перешкоджав, були лише погрози і так тихо що мало хто чув. Єдине що звинувачував чому ми не винесли межі до посіву культур, чому його (а кого? юридично він до тієї землі не має - це довга історія) не попередили про винос. Йому і дзвонили за тиждень попереджали про винос - він був катигорично проти - лише після уборки урожаю. Хоча він (документально думаю це не підтвердиш крім показів свідків) забороняв до закінчення договору встановлювати межі ділянки.

[upd=1366701411][/upd]
От є відповідь, як на мене в саму точку, мого знайомого юриста.
Уважно перечитай рішення(прикведено нижче). Я б ще на всяк випадок надіслав листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі відповідно до ст.33 ЗУ "Про оренду землі" протягом місяця після закінчення строку договору (тобто протягом квітня). З 01.04.2013 року договір оренди припинений, а право власності на врожай перейшло до власника земельної ділянки.
Що робити далі я бачу два варіанта:
1) - зібрати врожай.
2) якщо це не вдається (наприклад якщо орендар вивиться "сильнішим" фізично) і не дасть цього зробити - подавати позов про відшкодування збитків та повернення земельної ділянки. Як розрахувати збитки - окрема тема.
Ухвала суду
Spoiler

У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
14 березня 2008 року м. Київ
Колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України в складі :
головуючого Яреми А.Г.,
суддів: Григор'євої Л.І., Косенка В.Й., Берднік І.С.,
Барсукової В.М., Лихути Л.М., Гуменюка В.І.,
Данчука В.Г., Прокопчука Ю.В., Костенка А.В.,
Левченка Є.Ф., Сеніна Ю.Л., Охрімчук Л.І.,
Патрюка М.В., Гнатенко А.В., Пшонки М.П.,
Романюка Я.М., Шабуніна В.М., -
розглянувши в судовому засіданні цивільну справу за позовом приватного підприємства агрофірма “Містки” до ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4,ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8про повернення безпідставно набутого майна, стягнення вартості безпідставно набутого майна, за скаргою ОСОБА_1 про перегляд у зв'язку з винятковими обставинами ухвали Верховного Суду України від 20 квітня 2007 року,
в с т а н о в и л а :
У листопаді 2005 року позивач звернувся в суд із зазначеним позовом, мотивуючи вимоги тим, що на підставі договорів оренди з 2000 року користується земельними ділянками відповідачів. Зазначав, що йому належить право власності на посіви озимої пшениці на вказаних земельних ділянках.
Посилаючись на те, що відповідачі без волевиявлення власника посівів заволоділи влітку 2005 року отриманим з указаних земельних ділянок урожаєм озимої пшениці, просив зобов'язати відповідачів повернути йому пшеницю четвертого класу урожаю 2005 року в розмірі 123,4 тонн, а в разі неможливості повернути зерно в натурі - стягнути з них солідарно вартість безпідставно набутого врожаю озимої пшениці в розмірі 80 198 грн. 04 коп.
Рішенням Сватівського районного суду Луганської області від 18 вересня 2006 року в задоволенні позову приватного підприємства агрофірма (далі - ППА) “Містки” відмовлено.
Рішенням апеляційного суду Луганської області від 1 лютого 2007 року рішення Сватівського районного суду Луганської області від 18 вересня 2006 року скасовано, ухвалено нове рішення, яким позов ППА “Містки” задоволено. Стягнуто з ОСОБА_1., ОСОБА_2., ОСОБА_3., ОСОБА_4., ОСОБА_5., ОСОБА_6., ОСОБА_7., ОСОБА_8. 80 198 грн. 04 коп. вартості безпідставно набутого відповідачами майна - 123,4 тонн озимої пшениці четвертого класу урожаю 2005 року за ціною 650 грн. за одну тонну, що належить на праві власності ППА “Містки”.
Ухвалою Верховного Суду України від 20 квітня 2007 року у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою ОСОБА_1. на рішення апеляційного суду Луганської області від 1 лютого 2007 року відмовлено.
Не погоджуючись з указаною ухвалою Верховного Суду України, ОСОБА_1. подав скаргу про перегляд цієї ухвали у зв'язку з винятковими обставинами, в якій просить скасувати ухвалу Верховного Суду України від 20 квітня 2007 року, рішення апеляційного суду Луганської області від 1 лютого 2007 року та залишити в силі рішення Сватівського районного суду Луганської області від 18 вересня 2006 року з підстав, передбачених п. 1 ч. 1 ст. 354 ЦПК України, а саме: неоднакового застосування судом касаційної інстанції одного й того самого положення закону - статті 1212 ЦК України.
При цьому ОСОБА_1. зазначав, що суд касаційної інстанції - колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України, залишаючи своєю ухвалою від 20 квітня 2007 року без змін рішення апеляційного суду Луганської області від 1 лютого 2007 року про задоволення на підставі ст. 1212 ЦК України позову орендаря - ППА “Містки” - про стягнення з орендодавців ОСОБА_1. та інших - вартості озимої пшениці врожаю 2005 року, виходив із факту безпідставного набуття відповідачами цього майна.
У той же час суд касаційної інстанції в інших справах за аналогічних обставин відмовляв у задоволенні вимог, виходячи з того, що на підставі ст. ст. 1212, 1213 ЦК України право витребування майна, набутого без достатньої правової підстави, належить особі, права якої на це майно, захищені законом або договором, порушені діями іншої особи; обов'язок по поверненню набутого майна покладається на особу, яка набула його без достатніх правових підстав, порушуючи права власника чи володільця.
Обговоривши доводи скарги, дослідивши матеріали справи, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України дійшла висновку, що скарга у зв'язку з винятковими обставинами підлягає задоволенню.
Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 354 ЦПК України підставою перегляду судових рішень у цивільних справах у зв'язку з винятковими обставинами є неоднакове застосування судом (судами) касаційної інстанції одного і того самого положення закону.

Як убачається з матеріалів справи, ППА “Містки”, яке орендувало у відповідачів земельні частки (паї) відповідно до укладених ними договорів оренди від 14 - 27 березня 2000 року строком на п'ять років на підставі ст. ст. 23, 1166, 1190 ЦК України та ст. ст. 93, 95 ЗК України, заявлені вимоги про солідарне відшкодування шкоди, заподіяної збором і привласненням урожаю озимої пшениці 2005 року, яка була засіяна позивачем восени 2004 року.
У процесі вирішення спору позивач просив задовольнити його позов на підставі ст. 1212 ЦК України.
Задовольняючи позов ППА “Містки” на підставі ст. 1212 ЦК України, апеляційний суд, з яким погодився суд касаційної інстанції, виходив із того, що відповідачами безпідставно набуте майно - урожай озимої пшениці, власником якого є позивач на підставі договору оренди земельної частки (паю) та положень ст. 95 ЗК України, ст. ст. 19, 25, 31, 33 Закону України “Про оренду землі”, ст. 398 ЦК України.
Однак такий висновок зроблений судами з порушенням норм матеріального права.
Статтею 31 Закону України “Про оренду землі” встановлено, що договір оренди землі припиняється в разі закінчення строку, на який його було укладено.
У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди, то за відсутності письмових заперечень орендодавця протягом одного місяця після закінчення строку договору він підлягає поновленню на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. Письмове заперечення здійснюється листом-повідомленням (ст. 33 Закону України “Про оренду землі”).
Пунктом 5 договорів сторін передбачено, що ці договори укладені строком на 5 років; їх дія автоматично продовжується на наступний п'ятирічний термін за умови, що власник земельної частки (паю) не пізніш ніж за два місяці до закінчення чергового терміну дії цих договорів не повідомить у письмовій формі ППА “Містки” про припинення їх дії.
Судом першої інстанції встановлено, що у вересні 2004 року відповідачі належним чином та своєчасно повідомили ППА “Містки” про припинення спірних договорів після закінчення строку їх дії, а тому суд дійшов правильного висновку, що незважаючи на такі повідомлення, позивач всупереч умов укладених договорів свідомо здійснив посіви озимої пшениці восени 2004 року, розуміючи неможливість відокремлення ним і використання ранніх сходів пшениці на час закінчення дії договорів у березні 2005 року та неможливості збору врожаю пшениці влітку 2005 року після припинення договорів.
Відмовляючи ППА “Містки” у задоволенні позову, суд першої інстанції виходив з того, що на підставі ст. ст. 179, 189, 190, 319, 321, 1212 ЦК України відповідачі є власниками земельних ділянок; після припинення дії договорів оренди з березня 2005 року правомірно користуються належними їм земельними ділянками та врожаєм, вирощеним на цих ділянках, оскільки інше не встановлено договором або законом. У зв'язку з цим суд відхилив вимоги ППА “Містки” про повернення зібраного врожаю на підставі ст. 1212 ЦК України, оскільки, здійснивши посів озимої пшениці без врахування періоду ротації сівозміни і умов договору, позивач сам допустив порушення прав відповідачів - власників земельних ділянок.
Скасовуючи законне й обґрунтоване рішення суду першої інстанції, апеляційний суд, з яким погодився суд касаційної інстанції, посилався на норми ст. 95 ЗК України, відповідно до якої землекористувачі, якщо інше не передбачено законом або договором, мають право: самостійно господарювати на землі; власності на посіви і насадження сільськогосподарських та інших культур, на вироблену продукцію; на відшкодування збитків у випадках, передбачених законом, тощо.
При цьому апеляційний суд залишив поза увагою, що із закінченням терміну договорів оренди, позивач втратив статус землекористувача спірних земельних ділянок, а відтак - і право власності на посіви й насадження сільськогосподарських та інших культур, на вироблену продукцію.
За таких обставин апеляційний суд дійшов помилкового висновку про безпідставне набуття відповідачами належного позивачу майна - врожаю озимої пшениці 2005 року та можливість застосування ст. ст. 1212, 1213 ЦК України до правовідносин сторін, оскільки відповідно до зазначених норм право витребування майна, набутого без достатньої правової підстави, належить особі, права якої на це майно охороняються законом або договором у разі правомірності дій цієї особи, а обов'язок по поверненню майна покладається на особу, яка набула це майно в порушення прав власника чи володільця без достатніх правових підстав.
Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 358 ЦПК України, розглядаючи справу в порядку провадження у зв'язку з винятковими обставинами, Верховний Суд України має право постановити ухвалу про скасування судового рішення і залишити в силі судове рішення, що було помилково скасовано судом апеляційної або касаційної інстанції.

Керуючись ст. 358 ЦПК України, колегія суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України
у х в а л и л а:
Скаргу ОСОБА_1 задовольнити.
Рішення апеляційного суду Луганської області від 1 лютого 2007 року та ухвалу Верховного Суду України від 20 квітня 2007 року скасувати, залишити в силі рішення Сватівського районного суду Луганської області від 18 вересня 2006 року.
Ухвала оскарженню не підлягає.
головуючий А.Г. Ярема

суддів: Л.І. Григор'єва А.В. Костенко
В.М. Барсукова В.Й. Косенко
І.С. Берднік Є.Ф. Левченко
В.І. Гуменюк Л.М. Лихута
В.Г. Данчук Л.І. Охрімчук
Я.М. Романюк М.В. Патрюк
Ю.Л. Сенін Ю.В. Прокопчук
А.В. Гнатенко М.П. Пшонка
В.М. Шабунін
[upd=1366797334][/upd]
Не по темі
Дізнвся що зацікавлена сторона від орендаря читає цю гілку форуму. Так що хочу скористатися нагодою та передати йому вітання. І залякувати мене не треба, дорожче буде.
[upd=1367866516][/upd]
Ось відповідь шановного dexter3000
Тема: Встановлення меж земельної ділянки (на місцевості) на якій присутні посіви.
dexter3000 писав:Проводить работы по вынесение в натуру земельных участков можно по согласованию с собственниками. Для пущей юридической защищенности землеустроителя можно дополнительно заключить договор на проведение разведывательных работ с собственником земельного участка, руководствуясь статьей 97 ЗКУ. При чем подобный договор на проведение разведывательных работ с целью вынесения в натуру нигде регистрировать не надо, но он является достаточным основанием для того, чтобы лазить по земельному участку и производить геодезическую съемку. Вопросы возмещения ущерба будут после этого адресоваться собственнику, а не землеустроительной организации.
Если арендатор будет настаивать на возмещении ущерба, то ему следует напомнить статью 156 ЗКУ, а также указать, что при определении размера ущерба необходимо будет руководствоваться вот этим. А там написано, что:

А у нас полное согласие с землевладельцем о том, что ущерба нет и возмещать его не надо. Пускай арендатор потом доказывает, что он не верблюд. cy
Приведенный в сообщении doslidnik договор соответствует интересам арендодателя, в частности пункты 20 и 21 говорят о том, что собственник не должен возмещать стоимость улучшений земельного участка (а таковыми являются и посевы), а потому посевы сейчас фактически являются собственностью землевладельца, а не арендатора.
Если арендатор не хочет возвращать участок, ему можно также напомнить о нормах ГКУ:
[upd=1369130357][/upd]
Щойно мав розмову із слідчим. Я в ролі свідка. Хто підозрюваний невідомо.
Відкрили кримінальну справу №12013160180000386 від 21.04.2013 по статті 356КК
Стаття 356. Самоправство
Самоправство, тобто самовільне, всупереч установленому законом порядку, вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином або підприємством, установою чи організацією, якщо такими діями була заподіяна значна шкода інтересам громадянина, державним чи громадським інтересам або інтересам власника, -
карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до трьох місяців.
[upd=1369131293][/upd]
Нехай підприємство доведе що саме йому була заподіяна шкода - межових коликів то воно немає.
Борщ
Спец
Спец
Повідомлень: 302
З нами з: 09 листопада 2010 17:10
Репутація: 0
Область: Житомирська
Місце роботи: Інше

Повідомлення Борщ »

То хто винен цікаво. Відсутність межових коликів в даному випадку мабуть буде основний факт цих розборок. Хоча тут розумно вибрано статтю, але вину теж треба доказати. все зводиться до землі, а якої землі -невідомо.
agro
Повідомлень: 4
З нами з: 05 липня 2013 19:31
Репутація: 0
Область: м.Київ
Місце роботи: Інше

Повідомлення agro »

1. Ні не має, навіть якщо договір закінчився у березні місяці а орендар поніс затрати ( незавершене виробництво) і має право завершити цикл виробництва , а Вам має віддати орендну плату!
2. Якщо хочете зібрати його урожай в суді орендар доведе про понесені затрати і упущену вигоду. тобто вам прийдется повернути кошти за вирахуванням орендної плати.!!!


Все що прописане про межові знаки. Межовий знак згідно законодавства це такий "колик" який має свій номер та ознаки і коштує 180 грн з пдв. Тобто практично в Україні їх ніхто не встановлює. А передача йде по Акту визначення меж в натері на місцевості без виносу! Повірте що якщо соблюсти всю процедуру передачі в оренду то вартість піднімется приблизно на 100% ціни реєстрації права оренды. А при повторному встановленны "колика" вартість його становить вже 360 грн( це якщо межовий знак було знищено) Тому для с/г виробництва ці "колики" немає сенсу ставити бо потрібно цю землю обробляти технікою.
doslidnik
Спец
Спец
Повідомлень: 810
З нами з: 28 липня 2009 19:47
Репутація: 102
Область: Київська
Місце роботи: Інше

Повідомлення doslidnik »

agro, не погоджусь з Вами ані в чому. Постораюсь пізніше обгрунтувати свою думку.
Борщ
Спец
Спец
Повідомлень: 302
З нами з: 09 листопада 2010 17:10
Репутація: 0
Область: Житомирська
Місце роботи: Інше

Повідомлення Борщ »

agro, У Вас є практика, коли орендар виграв подібну справу?
agro писав:а орендар поніс затрати ( незавершене виробництво) і має право завершити цикл виробництва
а де таке право описано?
Все що прописане про межові знаки. Межовий знак згідно законодавства це такий "колик" який має свій номер та ознаки і коштує 180 грн з пдв. Тобто практично в Україні їх ніхто не встановлює. А передача йде по Акту визначення меж в натері на місцевості без виносу! Повірте що якщо соблюсти всю процедуру передачі в оренду то вартість піднімется приблизно на 100% ціни реєстрації права оренды. А при повторному встановленны "колика" вартість його становить вже 360 грн( це якщо межовий знак було знищено) Тому для с/г виробництва ці "колики" немає сенсу ставити бо потрібно цю землю обробляти технікою.
Всі прекрасно розуміють який це "колик" і скільки він коштує і як він і кому передавався . Однак, якщо в бік орендаря є звинувачення по вчиненню ним якихось протиправних дій на земельній ділянці. Має виникати питання доказу вчинення дій на саме цій ділянці. Щоб кожен прийшов і сказав: так бачу факт обробітку, бачу межі земельної ділянки, бачу документи, які підверджують ці межі і т.д....
doslidnik
Спец
Спец
Повідомлень: 810
З нами з: 28 липня 2009 19:47
Репутація: 102
Область: Київська
Місце роботи: Інше

Повідомлення doslidnik »

agro писав:2. Якщо хочете зібрати його урожай в суді орендар доведе про понесені затрати і упущену вигоду. тобто вам прийдется повернути кошти за вирахуванням орендної плати.!!!
Читайте пункти 20-21 договору (клікабельно).
Цитую договір 20. Здійснені орендарем без згоди орендодавця витрати на поліпшення орендованої земельної ділянки, які неможливо відокремити без заподіяння шкоди цій ділянці, не підлягають відшкодуванню.
27.Орендодавець зобов'язаний:...
-відшкодовувати орендарю капітальні витрати, пов'язані з поліпшенням стану об'єкта оренди, яке проводилось орендарем за згодою орендодавця;
А не зібраний урожай це є поліпшення. Хіба брати чернозем просівати його та вибирати звідти ще не проросшу семечку????
Навіть якщо на момент закінчення оренди був би стиглий урожай і його можливо "відокремити без заподіяння шкоди" то ні де не написано що власник має дати його відокремлювати, що він має не чинити перепон щодо його відокремленя. Тобто не прописано що робити з тими поліпшеннями, які були зроблені без згоди власника, та які можливо відокремити. Висновок (можливо хибний, якщо поліпшенням рахувати теплиці і т.п.) - земля моя і все що на ній так само моє. А у нас власник з вересня місяця письмово писав що не збирається продовжувати оренди (оренда закінчувалась в березні).
От згідно ЗУ Про оцінку земель "земельні поліпшення - зміна якісних характеристик земельної ділянки внаслідок розташування в її межах будинків, будівель, споруд, об'єктів інженерної інфраструктури, меліоративних систем, багаторічних насаджень, лісової та іншої рослинності, а також внаслідок господарської діяльності або проведення певного виду робіт (зміна рельєфу, поліпшення ґрунтів тощо);"

agro писав:1. Ні не має, навіть якщо договір закінчився у березні місяці а орендар поніс затрати ( незавершене виробництво) і має право завершити цикл виробництва , а Вам має віддати орендну плату!
Орендар має повернути ділянку
Цитую договір 19. Після припинення дії договору орендар повертає орендодавцеві земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду.
Орендар знав про термін закінчення договору оренди та був повідомлений тричі до закінчення договору оренди про небажання його продовжувати (це не є обов'язковим) та один раз після - протягом місяця після закінчення договору оренди.
agro писав:Межовий знак згідно законодавства це такий "колик" який має свій номер та ознаки і коштує 180 грн з пдв.
Вартість одного 95 з ПДВ. Тиждень назад купляли.
agro писав:Тому для с/г виробництва ці "колики" немає сенсу ставити бо потрібно цю землю обробляти технікою.
Прочитайте добре інструкцію про встановлення межових знаків (пункт 3.6). Згідно неї межовий знак встановлюється на глибину не менше 0,65 м від поверхні землі (ґрунту) - так що обробітку незаважатиме. Було б бажаня та гроші.
Востаннє редагувалось 08 липня 2013 19:29 користувачем doslidnik, всього редагувалось 1 раз.
gps_nik
Спец
Спец
Повідомлень: 1551
З нами з: 19 вересня 2012 15:42
Репутація: 133
Область: м.Київ

Повідомлення gps_nik »

Не по темі
[quote="doslidnik"]А не зібраний урожай це є поліпшення. Хіба брати чернозем просівати його та вибирати звідти ще не проросшу семечку????[/quote]
Давно так від душі не сміявся... lol2
Повік
Повідомлень: 6
З нами з: 10 серпня 2013 09:58
Репутація: 0
Область: Дніпропетровська
Місце роботи: Освітня галузь

Повідомлення Повік »

У мене є пай. Він був в оренді у АФ "Маяк" За моєю ініціативою через систематичну недоплату орендної плати договір був розірваний за рішенням суду.Поки тривали судові засідання, орендар посіяв озимий ріпак, ігноруючи моє письмове попередження про мої наміри забирати пай і прохання не засівати поле. Після набрання рішеня законної сили, в усній формі мені був переданий мій земельний пай. Ніхто не заперечував мені в обробітку.Та коли я знищив сходи озимого ріпаку і посіяв свій соняшник, колишній орендар мого паю подав заявку до суду про відшкодування йому збитків на посівмат і обробіток. Крім того я повинен сплатити неотриману вигоду після збору урожаю. Але ж договір розірвано на початку весни, на який урожай міг розраховувати орендар? З моменту проголошення апеляційного рішення усі договірні відносини закінчились. Хіба я як власник землі повинен був дочекатись півроку поки орендар збере врожай? Тоді я б залишився без прибутку від свого паю.
yurka777
Повідомлень: 7
З нами з: 24 липня 2013 10:51
Репутація: 0
Область: Волинська
Місце роботи: Інше

Повідомлення yurka777 »

Як власник ви мали не знищувати урожай...а подати до суду,за недотримання рішення,та самовільний засів
doslidnik
Спец
Спец
Повідомлень: 810
З нами з: 28 липня 2009 19:47
Репутація: 102
Область: Київська
Місце роботи: Інше

Повідомлення doslidnik »

yurka777 писав:Як власник ви мали не знищувати урожай...а подати до суду,за недотримання рішення,та самовільний засів
Це моє право, а не обов'язок!

[upd=1376346767][/upd]
yurka777 писав:ви мали не знищувати урожай
Знищити урожай можна лише той що у Вас в хліву , а на полі це не урожай є земельне поліпшення.
Повік
Повідомлень: 6
З нами з: 10 серпня 2013 09:58
Репутація: 0
Область: Дніпропетровська
Місце роботи: Освітня галузь

Повідомлення Повік »

У договорі оренди є пункт 9:
" Здійснені орендарем без згоди орендодавця витрати на
поліпшення орендованої земельної ділянки, які неможливо
відокремити без заподіяння шкоди цій ділянці, не підлягають
відшкодуванню."
Була заява від власника з проханням не проводити ніяких сільськогосподарських робіт, так як мав на меті вести власне господарювання. Попри все орендар засіяв спірну ділянку озимим рапсом. Також на той момент була відкрита справа в суді на розірвання договору. Можна було дочекатись весни і засіяти соняшник чи ярий ячмінь.Отже орендар своїми діями сам собі спричинив збитки.
Kostiantyn
Повідомлень: 6
З нами з: 11 січня 2013 12:02
Репутація: 0
Область: Тернопільська
Місце роботи: Юридичні послуги

Повідомлення Kostiantyn »

Доброго дня!

Будь ласка, допоможіть порадою, що можна зробити в такій ситуації (ДУЖЕ ПОТРІБНО):

ФГ Сторона_1 була суборендарем земельної ділянки сільськогосподарського призначення. Рішенням господарського суду договір оренди був розірваний, апеляція і касація все "підтвердила". Відповідно з моменту розірвання договору оренди, договір співоренди також припинив свої силу. Колишній співорендар, тобто Сторона_1 подає заяву в Головне управління на отримання дозволу на проект відведення цієї земельної ділянки, щоб отримати її на умовах оренди і вже стати безпосереднім орендарем. Клопотання подане і зареєстроване, але з часом "вияснилось" що певний "Суб*єкт", який не мав відношення раніше до справи, також подав заяву на цю ж земельну ділянку і "дивом" зареєстрував свою заяву раніше ніж Сторона_1.
1. Чи може якимось чином Сторона_1, як колишній співорендар земельної ділянки, переважним правом отримати дозвіл на проект на цю землю? Знаю, що це прямо не передбачено законодавством, але чи можна звертати увагу на цей факт і ще на те що на земельній ділянці залишились власні посіви?
2. Рішенням суду розірваний саме договір оренди, але не скасована реєстрація договору та розпорядження про затвердження проекту землеустрою колишнього орендаря. Чи можна цим якимось чином скористатись?

Дякую
Відповісти