Проект Закону України про садівництво

Обговорення проектів законів, рішень і т.д.
Правила форуму
Будьте уважними! Перед створенням теми перечитайте Правила форуму і ще раз перевірте, чи дана тема не існує. Теми, які дублюють інші, видаляються без попередження! Повідомлення, які містять не прихований адрес E-mail, видаляються без попередження!
EvNik
Молоденький(ка)
Молоденький(ка)
Повідомлень: 17
З нами з: 23 грудня 2012 18:28
Репутація: 0
Область: Одеська
Місце роботи: Не маю відношення до землевпорядкування

Проект Закону України про садівництво

Повідомлення EvNik »

Шановні панове!

Можливо, це повідомлення і буде трохи недоречним на цьому форумі (бо, як я бачу, тут обговорюються лише "офіційні" законопроекти, які або вже внесені до ВРУ, або з великою долею ймовірності будуть внесені), але все ж таки...

Пропоную до вашої уваги розроблений мною проект ЗУ "Про садівничу діяльність (садівництво) в Україні":

http://ru.scribd.com/doc/158002274/Проект-Закону- ... яльність-садівництво-в-Україні

Важлива замітка щодо авторства: я, скажімо так, "аматор" у цьому питанні (бо не депутат, і не професійний юрист). Тепер по суті:

Нещодавно у ВР з'явився проект ЗУ "Про садівництво громадян" (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webp ... 3511=45996), який, незважаючи на розгромний висновок науково-експертного управління таки хочуть прийняти за основу. За останні десять років я знайшов близько 6 подібних законопроектів, і кожен з них майже повністю повторює один одного, і, що головніше, жоден з них не містить нормальних комплексних положень (зокрема, щодо організаційно-правового статусу садівничого товариства, реорганізації СТ, створених за СРСР тощо). Але питання тут, на мою думку, дуже гостре, бо зараз проблеми є майже у всіх СТ, особливо тих, що були створені за СРСР. Власне кажучи, моє майже річне "ходіння по муках" у спробах отримати у власність земельну ділянку на території одного з таких радянських товариств і викликало бажання внести якусь "лепту" у це питання.

Саме тому представляю "на суд общества" розроблений мною проект ЗУ "Про садівничу діяльність (садівництво) в Україні". Буду радий будь-яким коментарям/зауваженням/пропозиціям.
Аватар користувача
Chernov
Спец
Спец
Повідомлень: 2237
З нами з: 26 грудня 2007 08:13
Репутація: 18
Область: Запорізька
Місце роботи: Інше
Контактна інформація:

Повідомлення Chernov »

Давно не читав такого логічного, обгрунтованого з точки зору діючого законодавства, без внутрішніх протиріч проекту.
Щодо недоліків - не побачив страховки від використання закону для рейдерського захоплення ділянок, де стареньки люди без оформлення потихеньку ковиряються у землі.
А тут - "садові товариші"...
EvNik
Молоденький(ка)
Молоденький(ка)
Повідомлень: 17
З нами з: 23 грудня 2012 18:28
Репутація: 0
Область: Одеська
Місце роботи: Не маю відношення до землевпорядкування

Повідомлення EvNik »

Chernov писав:Давно не читав такого логічного, обгрунтованого з точки зору діючого законодавства, без внутрішніх протиріч проекту.
Щодо недоліків - не побачив страховки від використання закону для рейдерського захоплення ділянок, де стареньки люди без оформлення потихеньку ковиряються у землі.
А тут - "садові товариші"...
Така проблема дійсно може виникнути за цим проектом, але я не бачу жодних шляхів в законодавчому порядку передбачити такий "запобіжник". Бо, наприклад, якщо дозволити визнавати рішення про надання земельної ділянки недійсним на підставі того, що вона використовується іншою особою до цього без оформлення, то це фактично узаконить самозахоплення ділянок; і ще, обов'язково знайдуться люди, які якимось чином доводитимуть, що вони є фактичними користувачами, а ділянка надана іншому, тобто таке саме рейдерське захоплення.

А так - дякую за схвальний відгук.
Аватар користувача
Deputat33
Спец
Спец
Повідомлень: 155
З нами з: 19 березня 2008 23:35
Репутація: 4
Область: Київська
Місце роботи: Інше

Повідомлення Deputat33 »

Метою проекту законопроекту № 2634 від 25.03.2013 року «Проект Закону про внесення змін до статті 277 Податкового кодексу України (щодо встановлення обґрунтованого розміру ставки податку за земельні ділянки садівницьких товариств)» спрямовані на встановлення обґрунтованого розміру ставки податку за земельні ділянки садівницьких товариств, що розташовані за межами населених пунктів і нормативну грошову оцінку яких не проведено та захист неприбуткових об’єднань громадян (садівницьких товариств).
Законопроектом передбачається встановлення ставки податку за земельні ділянки, надані садівницьким товариствам, у тому числі, що зайняті садовими та/або дачними будинками фізичних осіб у розмірі 0,03 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області.
Згідно статті 277 Податкового кодексу України ставки податку за земельні ділянки садівницьких товариств, що розташовані за межами населених пунктів, нормативну грошову оцінку яких не проведено, у тому числі зайняті садовими та/або дачними будинками фізичних осіб, встановлюється у розмірі 5 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області.
Слід зазначити, що розмір даної ставки є найвищим порівняно із іншими вказаними ставками податку за земельні ділянки і головним критерієм для застосування такого розміру є відсутність нормативної грошової оцінки.
Встановлена ставка податку у розмірі 5 відсотків призведе до погіршення матеріального стану неприбуткових об’єднань громадян – садівничих товариств, які і так будують дороги та інше інженерне облаштування територій власним коштом та ведуть політику забезпечення дешевим садовим житлом населення України.
Аналізуючи законопроект та існуюче законодавство слід зазначити:
По – перше, існуючий стан все одно не сприятиме проведенню грошової оцінки при якій застосовується ставка у 1 відсоток, так як згідно статті 16 Закону України «Про оцінку землі» проведення оцінки земель (бонітування ґрунтів, економічної оцінки земель та нормативної грошової оцінки земельних ділянок), фінансування її з відповідного бюджету здійснюється за рішенням органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, а не заінтересованих осіб (в даному випадку членів садівницьких товариств).
По – друге, членами цих товариств в більшості є соціально незахищені категорії громадян: пенсіонери (за віком), ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи тощо, для яких є непосильним оформлення права власності на свою земельну ділянку, не кажучи вже про оформлення права власності на землі загального користування та сплату членських внесків на земельний податок у такому розмірі.
По – третє, фінансова неспроможність садівницьких товариств у оплаті встановленого податку за земельні ділянки одночасно з необхідністю приведення Статутів у відповідність до Закону України «Про громадські об'єднання» може привести до їх ліквідації та припинення сплати такого податку взагалі.
По – четверте, стаття 35 Земельного кодексу України відносить до земель садівницьких товариств землі під багаторічними насадженнями, при цьому стаття 272 Податкового кодексу України встановлює ставку податку за земельні ділянки під багаторічними насадженнями у розмірі 0,03 відсотка, тому доцільно було встановити такий розмір і у статті 277 Податкового кодексу України.

опубліковано в журналі Земельне право України
EvNik
Молоденький(ка)
Молоденький(ка)
Повідомлень: 17
З нами з: 23 грудня 2012 18:28
Репутація: 0
Область: Одеська
Місце роботи: Не маю відношення до землевпорядкування

Повідомлення EvNik »

Deputat33 писав:Метою проекту законопроекту № 2634 від 25.03.2013 року...
Ідея цього законопроекту може й добра, але взагалі досить нечітко виписана стаття 277.2 ПКУ:
Ставка податку за земельні ділянки, надані садівницьким товариствам, у тому числі зайняті садовими та/або дачними будинками фізичних осіб, встановлюється у розмірі 5 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області.
1. За логікою цієї статті, земельні ділянки надаються садівницьким товариствам повним масивом, тобто в т. ч. і земельні ділянки окремих його членів, хоча за ст. 35 ЗКУ самим таким товариствам надаються лише землі загального користування.
2. Будівництво дачних будинків здійснюється на землях рекреації, в не на с/г землях - там можна лише садові будинки.
3. А що робити, якщо утворено садівницький кооператив, а в ПКУ ідеться про садівницьке товариство? І взагалі, зараз статус садівницьких товариств не врегульований, як же можна встановлювати правила їх оподаткування?
Giwen
Спец
Спец
Повідомлень: 69
З нами з: 10 січня 2011 11:55
Репутація: 0
Область: Вінницька
Місце роботи: Землевпорядник органу місцевого самоврядування

Повідомлення Giwen »

Доброго дня шановні форумчани!
Звичайно зазначені законопроекти будуть ще розглядатися, вноситись зміни по наявним невідповідносттям із іншими нормативно-правовими актами і т.д.
Но все ж таки дозвольте висвітлити і порадитись з Вами на рахунок такого питання.
Згідно законопроектів визначено, що право власності громадян на земельну ділянку для ведення садівництва здійснюється в порядку визначеного Земельним кодексом України. Тобто, громадянин для надання дозволу на виготовлення документації із землеустрою звертається до органу відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Земельного кодексу України Кодексу.
Розглянемо ситуацію, що оформляється право на земельну ділянку, яка розташована за межами населеного пункту в садовому товаристві «Сад». Земельники надають інформацію, що згідно форми 6-зем земельна ділянка розташована в рядку 23 «ділянки для садівництва», При цьому рядок 23 належить до даних (рядок 17) про громадян, яким надано землі у власність і користування (рядки 18+19+21+22+23+27+31+35+39+40).
Враховуючи вищевикладене, земельна ділянка раніше на підставі рішень органу місцевого самоврядування чи зборів садового товариства передана у власність громадянину. Наявність правовстановлюючих документів на садове товариство, чи прийняття якогось рішення невідоме.
Відповідно до частини 4 статті 122 органи Держземагентства передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності.
Може хтось зустрічався з такою ситуацією, до яких земель відноситься така земельна ділянка? яка форма власності, якщо не зареєстроване право? І який орган уповноважений приймати рішення на виготовлення документації із землеустрою? До кого звертатися із заявою?


Заздалегідь вдячний, готовий поспілкуватися на цю тему. У разі наявності питань-уточнень задавайте.
Відповісти