Як повернути назад у користування свій пай після закінчення орендних відносин з ФГ?

Особливості надання та використання с/г земель
Правила форуму
Будьте уважними! Перед створенням теми перечитайте Правила форуму і ще раз перевірте, чи дана тема не існує. Теми, які дублюють інші, видаляються без попередження! Повідомлення, які містять не прихований адрес E-mail, видаляються без попередження!
anjey
Повідомлень: 2
З нами з: 13 лютого 2014 11:54
Репутація: 0
Область: Івано-Франківська
Місце роботи: Інше

Як повернути назад у користування свій пай після закінчення орендних відносин з ФГ?

Повідомлення anjey »

Доброго дня.
У мене є пай (земельна ділянка 0,89га), котрий обробляється місцевим фермерським господарством на підставі договору оренди від червня 2008р. Договір був на 10 років. Орендна плата у натурформі і просто смішна – по факту 1 мішок зерна у рік (це навіть менше за земельний податок). У листопаді 2008 року видали державний акт на цей пай (зелений бланк, є кадастровий номер, ділянка показується на кадастровій карті в он-лайн). Фермер говорив, що договір оренди так і не пройшов держреєстрації, бо він це діло закинув.
Сьогодні телефонував фермер. Хоче укласти новий договір оренди паю на 30-ть років. Наразі, у мене є потреба у землі для ведення с/г (я не фермер і не ФГ, земля потрібна для ягідних). Тому укладати новий договір оренди я не буду.
Зі слів, фермер не уявляє як я зможу повернути і використовувати свій пай на практиці. Бачу, що він явно проти виокремлення цього паю.
Для мене є такі проблеми. По-перше, до паю нема заїзду, на державному акті немає жодної дороги (під’їзду до ділянки), є тільки межівники. Потрібно створити умови для заїзду. По-друге, потрібні чіткі межі, межові знаки (прямокутна ділянка, ставитиму огорожу), а їх звичайно немає, бо поле обробляється фермером суцільним масивом.
Я пропонував фермеру дати мені в обробіток на тому ж масиві землю на будь-якому краю поля (масиву з паями), де є заїзд. Він, звичайно, проти. Коротше, проблеми індіанців ковбоїв не хвилюють :-).
Зі слів фермера, він боїться таких усних домовленостей, таких обмінів, бо може грянути до нього перевірка з держорганів, або можуть виступити проти власники паю (хоча переважна більшість, продовжили здавати в оренду свої паї і підписали з ФГ новий договір).
Фермер пропонує мені спільно з ним звернутись у сільраду з проханням про «перенесення» паю чи то про заміну паю на іншу землю із резервів такої ж площі. Говорить, що так робили у сусідньому селі. Хоча я не уявляю як можна «перенести» пай.
Хочеться вирішити все це діло полюбовно без сварок з фермером (односельці, як не як). Загалом, пай на тому місці де він є (300 метрів у глиб поля), для мене не найкращий варіант для використання (фермер вирощує зернові, проводить хімічні обробки, які зноситиме вітром з усіх 4-х сторін на мої рослини, яким це шкодитиме і т.д.). Ідеальним був би варіант обміну на землю такої ж площі на кутах того ж масиву поля, де мінімум є дві сторони до дороги (фермер проти цього, бо обробляє масив роками і сусідів терпіти не бажає).
Вибачайте за таку довгу "простиню", але як зміг так описав.
Звідси такі питання:
1)Як можна почати користуватись своєю землею, своїм паєм?
2)Які альтернативи (перенесення, заміна, інше)?
3)Якщо є альтернатива, то який її бюджет 5+5=? ? та скільки потрібно часу, щоб усе зробити?
Хто може порадьте (як для себе).
Буду вдячний.
Танчус
Спец
Спец
Повідомлень: 465
З нами з: 13 лютого 2014 12:34
Репутація: -4
Область: Кіровоградська
Місце роботи: Територіальний відділ земельних ресурсів(місто, район, область)

Повідомлення Танчус »

необхідно взіти у земельному витяг з ДЗК та замовити у проектній організації щоб відбили межі земельної ділянки, та й користуйтесь)
Аватар користувача
solim
Спец
Спец
Повідомлень: 1062
З нами з: 06 листопада 2013 13:47
Репутація: 196
Область: Рівненська
Місце роботи: Землевпорядник органу місцевого самоврядування

Повідомлення solim »

Фактично договір оренди на 10 років не укладений, а значить немає ніякої відповідальності щодо його невиконання.
Замовте "встановлення меж земельної ділянки в натурі" - як паю, так і дороги (в управлінні в районі повинні бути схеми поділу масивів на земельні частки (паї) і доїзд проектувався до всіх паїв)і використовуйте - фермеру буде дУУУУже незручно обробляти.
Обміняти можна будь-яку ділянку на будь-яку (процедуру не знаю), але фермер тут "ніпричому" - шукайте власника "бокової" ділянки.
anjey
Повідомлень: 2
З нами з: 13 лютого 2014 11:54
Репутація: 0
Область: Івано-Франківська
Місце роботи: Інше

Повідомлення anjey »

п.Танчус і п.Solim, гарно дякую за оперативні відповіді.
Ще дод.питання щодо "встановлення меж земельної ділянки в натурі" для 1)паю, 2)доїзду.
1. Який приблизний офіційний і так би мовити неофіційний бюджет Krutelyk такого "міроприємства" в у.о.? Можна відповідати і в ПП.
2. Скільки часу займають такі процедури?
Аватар користувача
malecha
Спец
Спец
Повідомлень: 744
З нами з: 22 квітня 2007 16:51
Репутація: 35
Область: Тернопільська
Місце роботи: Приватні проектні організації
Контактна інформація:

Повідомлення malecha »

anjey писав:. Який приблизний офіційний і так би мовити неофіційний бюдже
Різний, в залежності від області, підприємства. Орієнтовно-мінімально 1000 грн, в залежності скільки у вашої ділянки поворотних точок, що треба виносити, який кусок дороги Ви хочете винести, які документи на це все Ви хочете мати (чи просто межі в натурі чи разом з папером, який підтверджує ці дії). А ще які межові знаки хочете встановити.
anjey писав:2.Скільки часу займають такі процедури?
В залежить від кількості у.о. Якщо багато - то можна і за 1 день винести. А так місяць-другий: поки знайдете організацію, укладете з нею договір, вони почекають поки сніг зійде.
Аватар користувача
bil
Спец
Спец
Повідомлень: 357
З нами з: 08 грудня 2010 14:57
Репутація: 21
Область: Житомирська
Місце роботи: Інше

Повідомлення bil »

Доброго дня. Почитав тему і хочу поцікавитись у тих хто працює в проектних організаціях. Які документи Ви готуєте при виносі паю. Оренда скінчилась і власник хоче обробляти сам. Може хтось розробляє ТД зі схемою виносу, чи достатньо акту виносу з підписами власника, виконавця робіт, сільради, орендаря і держземагенства?????? Раніше цього вистачало. 5+5=? Розкажіть Вашу ситуацію.
Відповісти