Меліорація

Особливості надання та використання земель житлової та громадської забудови
Правила форуму
Будьте уважними! Перед створенням теми перечитайте Правила форуму і ще раз перевірте, чи дана тема не існує. Теми, які дублюють інші, видаляються без попередження! Повідомлення, які містять не прихований адрес E-mail, видаляються без попередження!
Giwen
Спец
Спец
Повідомлень: 69
З нами з: 10 січня 2011 11:55
Репутація: 0
Область: Вінницька
Місце роботи: Землевпорядник органу місцевого самоврядування

Меліорація

Повідомлення Giwen »

Щоб було зрозуміло про що йде мова, та з якого приводу виникли запитання, зазначу формулювання статтей відповідно до земельного закондовства, а саме
До земель комунальної та державної власності, які не можуть передаватись у приватну власність, належать: землі під об’єктами інженерної інфраструктури міжгосподарських меліоративних систем, загальнодержавних меліоративних систем, які перебувають у комунальній власності та державній власності. (ст.83, 84 Земельного кодексу України).
Примусове припинення прав на земельну ділянку здійснюється у судовому порядку у разі: пошкодження і знищення родючого шару ґрунту, об'єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем (ст. 141 Земельного кодексу України)
Від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва звільняються громадяни та юридичні особи у разі використання земельних ділянок для будівництва меліоративних систем (ст. 208 Земельного кодексу України)
Ст. 26 ЗКУ визначає використання земельних ділянок з меліоративними системами.
Законом України «Про меліорацію земель» визначається необхідність забезпечення ефективного використання меліорованих земель, забезпечення здійснення державного контролю за ефективністю сільськогосподарського використання меліорованих земель . Користувачі та власники меліорованих земель несуть відповідальність за стан їх використання.

Крім земель, на які поширюється заборона у передачі у власність відповідно до вимог статей 83, 84 ЗКУ наявні землі, на яких розташовані внутрішньогосподарська меліоративна система, яка знаходиться на балансі органу місцевого самоврядування. Використання таких земельних ділянок для містобудівних потреб може негативно вплинути на меліоративні системи чим пошкодять їх та завдадуть збитки.
Отже, враховуючи вище викладене, виникає запитання:
Чи можливо надавати земельні ділянки із земель запасу сільської ради на яких розташовані внутрігосподарські меліоративні системи (меліоровані землі), для потреб не повязаних з сільським господарством, тобто для містобудівних потреб (для дачного будівництва, для будівництва та обслуговування житлового будинку тощо).
Чи є правові підстави у відмові погоджувати проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок для містобудівних потреб якщо там розташовані меліоративні системи. Та вподальшому не вносити дані до Державного земельного кадастру і визначати що документація розроблена з не дотриманням чинного законодаства.
Готовий до спілкування і цікавить Ваша думка по цьому питанню. У разі якщо це питання обговорювалось або є відповідні роз»яснення буду дуже вдячний за інформацію. Дякую.
Аватар користувача
Сhibis
Спец
Спец
Повідомлень: 532
З нами з: 05 квітня 2012 10:37
Репутація: 200
Область: Київська

Меліорація

Повідомлення Сhibis »

Giwen писав: цікавить думка по цьому питанню
Був схожий випадок ще до 01.01.2013. Відмовили на етапі погодження проекту. Причина - класифікували згадані конструкції як споруду. Але там було інше - був так-би мовити "балансоутримувач" цих обєктів /точніше його правонаступник/. Звичайно відведення не було з ним погоджене, він представив якісь папери, нашу відмову заявник (той на кого розроблявся цей Проект) після цих нових обставин не оскаржував. Але важливо - гідро-меліоративні конструкції дійсно там були (на момент відмови), правда в не функціонуючому стані. А ще там був лист від Водгоспу який підтверджував наявність систем меліорації та включення їх до загального обліку.
Giwen
Спец
Спец
Повідомлень: 69
З нами з: 10 січня 2011 11:55
Репутація: 0
Область: Вінницька
Місце роботи: Землевпорядник органу місцевого самоврядування

Меліорація

Повідомлення Giwen »

Цікаве вирішення питання) Є звичайно підстави говорити що на земельній ділянці наявні об"єкти нерухомого майна, але ж це майно як і земельна ділянка являється комунальною власністю. І всі меліоративні системи розміщені на великих площах (великі масиви). Чи доцільно говорити що всі масиви які меліоровані неможливо відвести громадянину бо наявне нерухоме майно? 5+5=?
Багато переглядів мало думок Nenayu
vitas007
Admin
Admin
Повідомлень: 1395
З нами з: 15 грудня 2010 16:02
Репутація: 783
Область: м.Київ
Місце роботи: Інше

Меліорація

Повідомлення vitas007 »

На Полтавщине ЗАО “Полтаварыбхоз”, аффилированное со “Слугой народа” Александром Трухиным, уничтожило большую часть подконтрольных прудов, засеяв их сельскохозяйственными культурами. Причем, за 2010-2019 гг. из 414 водоемов рыбхоза, заполненными водой остаются только 6 объектов. Все остальные пруды осушены и засеяны, хотя официально на водоемах не проводится процедура летования. По данному факту региональный офис водных ресурсов в Полтавской области обратился к председателю Полтавской ОГА Александру Беленькому с письмом “О передаче гидротехнических сооружений на баланс органов местного самоуправления”.

Отметим, что одним из бенефициаров ЗАО “Полтаварыбхоз” является Наталья Трухина — мать нардепа и председателя Полтавской организации «Слуги народа» Александра Трухина. Сам нардеп в 2014-2015 гг. занимал в компании пост главы наблюдательного совета.
► Показати
У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.
Відповісти