Повстанова КМУ від 01.09.2023 №938

Нове законодавство, яке стосується земельних відносин
Правила форуму
Будьте уважними! Перед створенням теми перечитайте Правила форуму і ще раз перевірте, чи дана тема не існує. Теми, які дублюють інші, видаляються без попередження! Повідомлення, які містять не прихований адрес E-mail, видаляються без попередження!
Панна Ганна
Вже не початківець
Вже не початківець
Повідомлень: 21
З нами з: 02 грудня 2015 12:18
Репутація: 1
Область: Донецька
Місце роботи: Юридичні послуги

Повстанова КМУ від 01.09.2023 №938

Повідомлення Панна Ганна »

Доброго дня, колеги.
Гадав, що за місяць після публікації знайду тут вже обговорення цієї постанови, але щось не знаходжу.

Чи вже всі землевпорядники із нею ознайомлені?

В мене в одного таке питання, а як землевпорядники будуть працювати з 01.0.12024?
Так у цій постанові визначається порядок отримання фактично дозволу на проведення топографічних та картографічних робіт, який можливо отримати лиже за заявою від сертифікованого інженера-геодезиста.
"Подання до Держгеокадастру через національний геопортал національної інфраструктури геопросторових даних повідомлення про початок виконання топографо-геодезичних і картографічних робіт, повідомлення про завершення виконання топографо-геодезичних і картографічних робіт, заяви про внесення змін до повідомлення, заяви про відкликання повідомлення здійснюється з використанням електронного сервісу національного геопорталу національної інфраструктури геопросторових даних та засвідчується кваліфікованим електронним цифровим підписом виконавця робіт та кваліфікованим електронним цифровим підписом сертифікованого інженера-геодезиста, який працює у виконавця робіт за основним місцем роботи та є відповідальним за якість результатів топографо-геодезичних і картографічних робіт."

Тобто ми знову повертаємось до того, що 10 років як поборювали? И при цьому знову таки отримаємо підзаконий акт, який не просто не відповідає в повній мірі закону, а фактично позбавляє землевпорядників прав цим законо наданим.
Так ЗУ Про топографо-геодезичну діяльність визначено:

"Стаття 5-1. Професійна підготовка та кадрове забезпечення у сфері топографо-геодезичної і картографічної діяльності
Професійною топографо-геодезичною і картографічною діяльністю за відповідними напрямами можуть займатися особи, які мають вищу освіту у сфері геодезії та/або землеустрою.
{Частину другу статті 5-1 виключено на підставі Закону № 3065-IX від 02.05.2023}
Топографо-геодезичні і картографічні роботи при здійсненні землеустрою виконуються особами, які отримали кваліфікаційний сертифікат інженера-землевпорядника відповідно до Закону України "Про землеустрій".
Сертифіковані інженери-геодезисти несуть відповідальність за якість результатів топографо-геодезичних і картографічних робіт (крім топографо-геодезичних та картографічних робіт при здійсненні землеустрою).

А тепер в нас є якась постанова за розробкою ДЗК, за якою щоб ці роботи виконати, я все одно маю найняти собі геодезиста, який буде мені що, лище підписувати заяви, а я потім все одно сам буду робити ці роботи? І навіть більше, відповідно до Закону за роботи при здійсненні землеустрою геодезисти відповідальність не несут. А виконувати з 01.01.2024 зможуть лише за іх заявою. Тобто за виконання робіт ними відповідальність нести будуть все одно землевпорядники, так виходить? Тобто, як і сказав, я маю знайнти собі в штат за основним робочим місцем геодезиста, який навіть за свою роботу відповідалність нести не буде і можливо тому, і виконувати її не буде? Що за черговий дибілізм?

А тепер калькуляція середнього доходу землевпорядника:
- 8 ТД по приватизації (в умовах ВП лише старі акти та під домами) - 8*3000 грн = 24000 грн,
- 1 проект відведення під чимось = 8000 грн,
- податок Гетьманцева з нового року 20% від обороту -6400 грн,
- мінімальна зарплатня геодезисту цьому - 8000+42% подлатків = 11360 грн,
- ЕСВ - 1760 грн,
- витрати на пальне, доступ до ГНСС, мобю зв'язок, папір, офіс, електроенергія, тощо - 8000 грн мінімум.
Разом отримуємо чистий прибуток землевпорядника 4480 грн..... За місяць роботи..... І це ще оптимально в умовах ВП отримати такі замовлення, чи я не правий?....

Хтось взагналі намагався вже отримаати від наших головатих якісь роз'яснення, як саме інженерам землевпорядника з 01.01.2024 реалізовувати свої права надлані Законом?? Що, теперь маєио розпочати "полювання" за такими геодезистами чи що??
MAFIA
Спец
Спец
Повідомлень: 522
З нами з: 29 жовтня 2007 21:35
Репутація: 268
Область: Запорізька
Місце роботи: Юридичні послуги

Повстанова КМУ від 01.09.2023 №938

Повідомлення MAFIA »

Панна Ганна писав: 06 жовтня 2023 11:41 В мене в одного таке питання, а як землевпорядники будуть працювати з 01.01.2024?
Як працювали, так і працюватимуть.
Принаймні, Постанова КМУ від 01.09.2023 №938 "Про затвердження Порядку ведення державного обліку топографо-геодезичних і картографічних робіт" жодним чином не змінить порядок проведення землевпорядних робіт.
Це Ви трохи зайвої паніки підняли.
Панна Ганна
Вже не початківець
Вже не початківець
Повідомлень: 21
З нами з: 02 грудня 2015 12:18
Репутація: 1
Область: Донецька
Місце роботи: Юридичні послуги

Повстанова КМУ від 01.09.2023 №938

Повідомлення Панна Ганна »

MAFIA писав: 06 жовтня 2023 12:51 Як працювали, так і працюватимуть.
Принаймні, Постанова КМУ від 01.09.2023 №938 "Про затвердження Порядку ведення державного обліку топографо-геодезичних і картографічних робіт" жодним чином не змінить порядок проведення землевпорядних робіт.
Це Ви трохи зайвої паніки підняли.
Ви Постанову взагалі читали? Згідно тексту всі виконавці топографо-картографічних робіт зобов'язані подавати в портал заяву про початок та про завершення робіт (до речі, наразі доступ до порталу надають лише для органів виконавчої влади, а в цій постанові ні слова про відкриття доступу іншим особам немає). Відповідно до ЗУ виконавцями є геодезисти та землевпорядники. Відповідно до ПКМУ заяви можуть подавати лише геодезисти.
Просвітіть мене, чому не зміниться? Це лише для тих землевпорядників, які такі роботи завжди замовляли у геодезистів. Яким чином Ви пропонуєте працювати як працювали? - ігнорувати вимогу щодо виконавців робіт? Чи при землеустрої вже топографо-геодезичні роботи не є обов'язковими? Ви пропонуєте до першої скарги/перевірки з подальшим позбавленням сертифікату працювати? Оскільки будуть при здійсненні робіт із землеустрою використанні топографічні роботи, виконані без відповідних повідомлень про їх початок та завершення? Також Ви не думали, що кадастрові реєстратори при розгляді документів будуть якимось чином перевіряти наявність таких заяв в системі? Чи вже всі забули як колись при погодженні проектів надавали відмови в погодженні через відсутність сертифікату геодезиста?

Ну Ну....
MAFIA
Спец
Спец
Повідомлень: 522
З нами з: 29 жовтня 2007 21:35
Репутація: 268
Область: Запорізька
Місце роботи: Юридичні послуги

Повстанова КМУ від 01.09.2023 №938

Повідомлення MAFIA »

Панна Ганна писав: 06 жовтня 2023 14:13 Ви Постанову взагалі читали?
Так, я її читав. І Вам рекомендую :-)
Там, зокрема, окремим абзацом наведено коло осіб, яких вона стосується (виконавців робіт):
"Дія цього Порядку поширюється на юридичних та фізичних осіб, що є суб’єктами топографо-геодезичної і картографічної діяльності, які виконують на території України топографо-геодезичні та картографічні роботи загальнодержавного та спеціального призначення".
Тож, мабуть, варто відрізняти поняття "топографо-геодезичні та картографічні роботи при здійсненні землеустрою" та "топографо-геодезичні та картографічні роботи загальнодержавного та спеціального призначення"?
Відповісти